Confidenţialitate

Boala vasculară periferică şi durerile de picioare

Afectarea circulației sangvine de la nivelul membrelor inferioare sau boala vasculară periferică duce la complicații serioase, pielea și mușchii nemaifiind oxigenate corespunzător din cauza unui flux de sânge nesatisfăcător. Apar inclusiv răni care nu se mai pot vindeca sau închide corect.

Principalele cauze sunt obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul, depunerile de colesterolul în pereții arterelor sau fumatul.

Dar care sunt semnele unei proaste circulații a sângelui?

Crampele musculare de la nivelul gambei sau piciorului numite claudicații apar preoce, mai întâi la efort crescut. În timp, se pot simți și la mersul obișnuit pe distanțe mai lungi. Sunt însoțite de oboseală și scăderea forței musculare, dar și de furnicături sau înțepături. Durerile se calmează la scurt timp după încetarea efortului. Dacă se mențin și în repaus înseamnă că boala s-a agravat.

Pielea se subțiază, culoarea se modifică și devine palidă sau apar pete vineții sau roșiatice. Temperatura locală este săzută, picioarele sunt reci. Pilozitatea se rărește sau dispare. Pot apărea mâncărimi, situație numită dermatită de stază.

Apar răni la nivelul picioarelor sau degetelor, numite ulcere care uneori sângerează sau se pot infecta. Aceste leziuni sunt foarte greu de tratat.

În stadiul avansat, apare gangrena infectată, adică moartea țesutului. Aspectul este de piele neagră. Dacă aceste semne și simptome există este necesar un consult medical la medicul de familie, internist, cardiolog sau chirurg.

Schimbarea modului de viață neglijent îmbunătățește starea de sănătate. Pot fi utile și medicamente precum aspirina, statinele sau antidiabeticile.

Soluțina finală este intervenția chirurgicală, precum bypass-ul care redirecționează sângele pentru a ocoli vasul afectat. Dacă leziunile sunt severe și amenință viața este necesară amputația.