Aer Pur Romania are in conducere un doctor, pe Florin Mihaltan, care a venit cu o idee pentru a-i determina pe bolnavii de BPOC – pe cei care sufera de afectiuni ale plamanilor, sa mearga lunar la doctor pentru a li se innoi prescriptia medicala si, o data la 3 luni, la un medic specialist pentru un control la plamani.
Celor care au probleme la plamani li se vor trimite, lunar, pe telefonul mobil, sms-uri prin care li se va aminti ca trebuie sa isi innoiasca tratamentul dar si sa consulte un medic specialist care sa observe cum evolueaza boala.
Medicul Florin Mihaltan explica ce este BPOC (audio).
Bronhopneumopatia obstructiva cronica reprezinta un grup de boli cronice, ireversibile care determina dispnee – dificultate in a respira si gafaiala. Aerul nu este expirat corespunzator din plamani.
In timp, bronhopneumopatia obstructiva cronica se agraveaza si poate duce la respiratie superficiala, afectare cardiaca si moarte.
Cele doua boli asociate in general cu BPOC sunt bronsita cronica si emfizemul. Ambele afectiuni sunt cauzate de fumat.
In afara fumatului, poluarea aerului – praful industrial sau existenta unor substante chimice volatile in aer, contribuie la dezvoltarea bronhopneumopatiei obstructive cronice.
Singura metoda sigura de a incetini evolutia bolii este abandonarea fumatului. Medicamentele pot reduce sau ameliora simptomele.
Schimbarea modului de viata, cum ar fi exercitiile fizice, exercitiile respiratorii si odihna, pot ameliora simptomele acestei afectiuni.
BPOC poate fi de obicei diagnosticata prin spirometrie – este masurata capacitatea de respirație a plămânilor.
Este masurat volumul de aer din plamani si viteza cu care aerul este expirat si inspirat. Iar o radiografie pulmonara poate arata daca sunt probleme la nivelul plamanilor.
Hemoleucograma este o alta metoda de depistare a BPOC. Sunt numarate celulele sangvine, cum ar fi globulele albe si cele rosii si ofera informatii despre saturarea in oxigen al sangelui si despre o posibila infectie.
Sunt recomandate medicamentele pentru ca boala sa fie tinuta sub control. Interventiile chirurgicale pulmonare sunt arareori folosite in tratamentul BPOC.
In Romania exista, conform estimarilor, inregistrati 100 de mii de persoane bolnave de BPOC.