Banca Națională a României nu este de acord cu eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, deși, măsura este deja curprinsă în legislația românească.
Totodată, BNR se opune mai multor măsuri susținute de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului, ce au misiunea să îi protejeze pe românii care iau împrumuturi.
Practic, BNR consideră că alte măsuri de protecție a clienților în relația cu băncile – măsuri cuprinse într-o Directivă Europeană, ce trebuia aplicată încă din luna martie – ar dezavantaja băncile comerciale. În acest context, Guvernul, întârzie să introducă în legislație măsurile cerute de Uniunea Europeană.
”Au fost câteva propuneri ale noastre, legate de rambursarea anticipată cu cost zero, când este vorba de un credit cu dobândă fixă. Mai sunt câteva aspecte legate de dimensiunea costului, comisionului de rambursare, între 0,5 până la 1%”, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Pandelică.
O prevedere importantă din Directiva Europeană privește și condițiile în care ar trebui să funcționeze firmele de recuperatori.
“Un aspect important este legat de comportamentul recuperatorilor. Aceștia nu-i mai pot suna pe clienții băncilor la orice oră, în timpul serviciului- de exemplu, ci vor trebui să respecte un program strict. ”
Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor se întâlnesc mâine cu cei ai BNR pentru a discuta prevederile aflate în dispută.