Confidenţialitate

BNR pune frână creditelor date de instituțiile nebancare – AUDIO

Banca Națională a României (BNR) a aprobat regulamentul care vizează instituţiilor financiare nebancare.

Practic BNR a impus costuri uriaşe cu capitalul în cazul în care depăşesc anumite limite ale dobânzilor la creditele de consum.

Este vorba despre creditele cu dobânzi foarte mari – care pot ajunge chiar și la 200% – dar care sunt preferate de mulți români pentru că aceste instituții nebancare nu au criterii atât de dure precum băncile iar împrumuturile se acordă rapid fără multe documente

Măsura a fost luată după ce Banca Națională a constatat că numărul acestor tipuri de credite a crescut îngrijorător în ultimul an.

Dan Suciu,  purtător de cuvânt BNR a explicat decizia la  Europa FM, în cadrul emisiunii Drum cu prioritate.

Sperăm ca acest capital suplimentar – bani de acasă cu care IFN-urile să vină  să descurajeze aceste dobânzi mari. Întradevăr (n.r. măsura ), pe de o parte descurajează dobânzile mari , pe de altă parte, limitează riscurile pentru că așa cum spuneam:   o dobândă mai mare înseamnă un risc mai mare. Am observat în primul rând o creștere a creditării de către instituțiile nebancare. În totalul creditării, acestea au depășit 10 procente”, a spus Suciu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modificările impun o pondere la risc de 1000% pentru  creditele cu o dobândă anuală efectivă mai mare de 200% (în lei) cu scadenţa de până la 15 zile.

 

Multe dintre instituţiile de credit nebancare ce oferă împrumuturi pe termen scurt practică rate ale DAE peste acest nivel (chiar de câteva mii la sută în unele cazuri), chiar dacă rata de dobândă nominală este sub prag. Motivul este acela că DAE include şi comisioanele şi are o valoarea mai mare cu cât creditul este pe o scadenţă mai scurtă.

Decizia BNR duce la plafonarea de facto a dobânzilor, în condiţiile în care instituţiile de credit ar trebui să pună capital mai mare de 10 ori decât suma acordată în cazul în care depăşesc limitele descrise mai sus.

Totodată, BNR vrea să treacă sub supraveghere directă mai multe IFN, schimbând condiţiile prin care sunt obligate să intre în Registrul special de evidenţă.

Unele companii reuşeau să se ferească de supravegherea prudenţială a băncii centrale prin transferarea creditelor sub pragul legal înaintea perioadelor de raportare, au declarat pentru Profit.ro mai multe surse.