Ratele la bănci nu cresc, dar nici nu scad. În prima ședință de politică monetară din acest an, BNR a decis azi să mențină dobânda de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an. Este dobânda cheie, care influențează direct indicii Robor la 3 luni și IRCC. „O abordare prudentă din partea Băncii Naționale”, spun economiștii. Ei se așteaptă ca BNR să înceapă să reducă dobânda cheie în a doua jumătate a anului.
În prima ședință de politică monetară din acest an, conducerea BNR a hotărât să menţina de asemenea dobânda pentru facilitatea de creditare la 7,5% pe an, pe cea la facilitatea de depozit la 5,5% pe an, precum şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor pentru pasivele în lei şi în valută.
Rata anuală a inflației a crescut în ultimele trei luni ale anului 2024 mai mult decât s-a anticipat – transmite BNR, urcând la 5,14 la sută în decembrie, de la 4,62 în septembrie. Și asta mai ales din cauza scumpirii combustibililor, și într-o măsură mai mica în urma scumpirii alimentelor.
Creșterea economică a stagnat în trimestrul III al anului trecut, după ce a crescut cu 0,1 la sută în precedentele trei luni. Iar analize recente indică o creștere moderată a economiei în trimestrul IV.
BNR transmite că deciziile sale vizează asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu și realizarea unei creșteri economice sustenabile. Unii economiști se așteaptă că Banca Centrală să reia reducerea ratelor în luna august, dacă nu apar alți factori care se influențeze economia.
BNR a decis anul trecut, în două rânduri, scăderea ratei dobânzii cheie: în iulie, de la 7 la 6,75% pe an, şi în august la 6,5% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie 2023.
Sursa foto: Shutterstock