Banca Națională anunță că datoria externă totală a crescut, în luna ianuarie, cu 4,3 miliarde euro. A ajuns astfel la peste 173 de miliarde euro. A crescut și deficitul de cont curent – potrivit BNR. E vorba de o majorare cu 78,7%.
Analistul economic Bogdan Glăvan a explicat pentru Europa FM ce înseamnă aceste creșteri și dacă trendul va continua
„În ianuarie s-a împrumutat masiv pentru a acoperi deficitul bugetar, cât și pentru a rostogoli datoriile acumulate deja. Deși Guvernul estima că anul acesta va regresa și ne vom menține sub 50% din PIB, părerea mea este că vom depăși acest nivel deoarece vedem cu ochii liberi cum Guvernul răspunde diverselor presiuni sociale tocmai pentru că este an electoral și în acest an Guvernul nu poate rezista acestor doleanțe sau presiuni. În consecință, cheltuielile publice vor fi mai mari. Deci împrumuturile pe care le vom face”, a explicat Bogdan Glăvan la Europa FM.
Ce se va întâmpla cu prețurile, în aceste condiții și ce poate face Guvernul?
Bogdan Glăvean: „Prețurile cresc din cauza faptului că leii își pierd valoarea. Există o relație directă între expansiunea cheltuielilor publice, între expansiunea îndatorării și evoluția în sus a prețurilor”.
Liliana Nicolae, Europa FM: Are Guvernul încotro? Adică, ar putea să facă altceva ca să evite creșterea împrumuturilor?
Bogdan Glăvean: „Poate stopa acele găuri negre din economie. Și aici vorbim despre economia publică, până la companii de stat și chiar sectoare din economia privată care cer continuu subvenții și ajutoare de stat”.
Sursa foto: Shutterstock