Confidenţialitate

BNR, așteptată să crească dobânda de referință. Investițiile și producția vor deveni mai complicate, spune Cristian Păun, profesor de economie | AUDIO

Banca Națională este așteptată să majoreze din nou dobânda de referință la 6,75%, în ședința de marți. Este dobânda cu care BNR împrumută băncile comerciale pentru a-și crește lichiditățile.

Este o metodă prin care BNR luptă să mențină stabilitatea sistemului bancar și prin care încearcă să țină sub control inflația, spune la Europa FM, profesorul de economie Cristian Păun:

„Astăzi dobânzile cresc în piață nu pentru că Banca Națională scumpește robinetul de bani ci pentru că economisirile, principala sursă de capital a băncilor, trebuie menținute în sectorul bancar prin dobânzi real pozitive, care să fie conforme cu rata inflației astăzi și care a depășit 15%. Nu poți să vi și să îți ți economisire în bancă cu dobânzi care astăzi sunt de 4 -5%. Oamenii pleacă evident acasă cu acei bani preferând să nu piardă din puterea lor de cumpărare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Profesorul de economie Cristian Păun atrage atenția că lupta  BNR de a menține stabilitatea monetară trebuie susținută de Guvern prin reducerea cheltuielilor publice:

„Partea neplăcută a creșterii dobânzilor este legată de faptul că investițiile și producția vor deveni mai complicate. Trebuie spus că, dacă guvernul nu însoțește măsurile de politică monetară de măsuri similare, aceste măsuri monetare nu rezolvă problema într-un final, ba mai mult, devin prociclice, adică pun paie pe foc (…). Dau un exemplu și anume cheltuielile guvernamentale, scăpate de sub control, care se întâmplă pe datorie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Cele mai bogate țări din lume au promis că vor ajuta financiar statele subdezvoltate. Banii au fost, în realitate, mult mai puțini, notează The Guardian