Nicolae Cinteză, șeful Direcției de Supraveghere din Banca Naţională, a anunțat că 16-17 bănci sunt implicate într-o ”tranzacție ciudată”, motiv pentru care au fost sesizati procurorii DIICOT.
Oficialul BNR a explicat că e vorba despre implicarea băncilor din România în tranzacții făcute pentru diverşi clienţi externi sau cu sume provenite din străinătate din fraude.
La o conferinţă organizată de FinMedia şi Piaţa Financiară, Nicolae Cinteză a anunțat că dintre băncile vizate, ”cel puţin una pare a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani.
„Operațiunile s-au derulat printr-o singură unitate și există suficiente indicii privind încălcarea legii”, a precizat șeful Direcției de Supraveghere din Banca Centrală.
Ceea ce s-a întâmplat la aceasta bancă îi aminteste lui Nicolae Cinteză de cazul Danske Bank. El dezvăluie ca au fost deschise o sumedenie de conturi, ca în spate sunt numai cetăţeni din comuna Ghimpaţi din judeţul Giurgiu.
Iar toți au aceeaşi adresă, a unui avocat. Mulţi s-au prezentat la deschiderea contului cu cetăţeni ucraineni sau ruşi, în timp ce sumele veneau de undeva din străinătate. „Un SRL din comună care are acţionar tot pe cineva din comuna Ghimpaţi primeşte sume din străinătate”, a adăugat Nicolae Cinteză.
Cazul Danske Bank se referă la faptul că prin filiala acestei bănci daneze din Estonia au fost spălate aproximativ 200-220 de miliarde de euro, provenind din Rusia, iar ulterior şi din Letonia.
Aceasta în condiţiile în care autorităţile de supraveghere din Estonia şi Danemarca fuseseră avertizate de Rusia că urmează să fie spălate importante sume de bani prin Danske Bank din Estonia. Dar implicarea personalului de acolo a fost foarte puternică, mergând până la falsificare de documente.
Sume din afacerea Danske au trecut şi prin bănci din România.
Ca și în acel caz, și acum băncile nu au aplicat normele de cunoaştere a clientelei, iar tranzacţiile s-au făcut prin încălcarea acestor norme, a adaugat Nicolae Cinteza.