Banca Naţionala a României a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,5%, de la 6,25% la 6,75% pe an. Este un nivel record din martie 2010 încoace. Măsura se aplică începând de mâine, 9 noiembrie.
Ratele dobânzilor de referință sunt utilizate de bănci atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii. La începutul acestui an, dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an. Acum, creșterea ratei de referință cu o jumătate de punct procentual va duce – direct sau indirect – la împrumuturi mai scumpe, ceea ce se va concretiza într-o scădere a cererii și la o frânare a inflației – lucru pe care de fapt îl urmărește BNR.
Cristian Păun: „Dacă Banca Centrală vine cu dobândă de referință zero, ar alimenta inflația”
„Banca Națională transmite niște informații prin această ajustare a dobânzii de referință la contextul actual. Dacă azi Banca Centrală ar veni cu o dobândă de referință zero, ar alimenta inflația, ar pune paie pe foc”, explică analistul economic Cristian Păun.
În aceeași ședință, Banca Centrală a majorat tot cu jumătate de punct procentual rata dobânzii pentru facilitatea de creditare la 7,75% pe an şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an.
Cristian Păun: „Economisirile sunt stimulate să rămână în bănci”
„Sau chiar să se acumuleze în continuare și atunci, oferta de capital rămâne una constantă”, adaugă Cristian Păun.
Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre sfârșitul anului pentru ca apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare și să ajungă la o singură cifră în semestrul I al anului 2024.
Reprezentanţii Consiliului de Administrație al BNR au decis să mențină controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Sursa foto: Shutterstock