Blue Air a suspendat toate zborurile programate pentru plecarea de pe aeroporturile din România de marți, 6 septembrie 2022 până luni, 12 septembrie 2022. Operatorul aerian privat a invocat blocarea conturilor sale la solicitarea autorităților de mediu.
UPDATE 17:55. Ministrul Mediului: Compania are o datorie de 28 de milioane de lei datorie la bugetul AFM. Cer Blue Air să reia zborurile imediat. Decizia de a suspenda zborurile nu este justificată
„Cer Blue Air să reia zborurile imediat și să-și onoreze obligațiile față de călători și față de bugetul de stat”, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna.
„Conturile au fost blocate de AFM pentru că compania are o datorie de 28 de milioane de lei datorie la bugetul AFM”, a mai spus ministrul Mediului.
UPDATE 17:41. Reacția lui Nicolae Ciucă: Poprirea a fost făcută de AFM
„Am discutat cu ministrul Barna pentru că poprirea a fost făcută de AFM și a urmat să aibă o discuție cu cei care au luat această decizie și să deblocheze situația pentru că nu putem lăsa românii să aștepte – este vorba de 3000 de români”, a spus Nicolae Ciucă.
„Am vorbit cu domnul ministru și urmează să analizăm și să luăm o decizie”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Știre inițială
„Datorita unei situatii neprevazute constand in poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de catre Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice”, transmite compania aeriană.
Europa FM a cerut un punct de vedere din partea Ministerului Mediului.
Compania aeriană Blue Air a fost amendată pe 14 iulie 2022 de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC – cu 2 milioane de euro pentru peste 10.000 de zboruri anulate într-un an
Aceasta ar fi cea mai mare amendă pe care un operator economic a primit-o vreodată. Blue Air a fost amendată pentru cele peste 11.000 de zboruri anulate în perioada 30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022.
11.289 de zboruri au fost anulate de Blue Air pe parcursul unui an, de pe 30 aprilie 2021 până pe 30 aprilie 2022. În urma sesizărilor depuse de consumatori și ca urmare a reacțiilor din media, ANPC a mers în control la Blue Air Aviation SA în cursul lunii iunie 2022.
ANPC a constatat că celor 11.289 de zboruri anulate le corespundeau 178.405 rezervări pentru care s-au plătit, în total, 66.585.967,68 de lei. Plățile au fost făcute de consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Compania aeriană care a primit cea mai mare amendă acordată vreodată de ANPC unui operator economic