Toți indicatorii arată că Europa de Est derapează spre o recesiune în semestrul doi, dar România a oferit cea mai mare surpriză pozitivă, arată o analiză a canalului Bloomberg. Specialiștii acestuia notează că țara noastră a evitat contracția trimestrială prognozată, printr-o creștere de 2,1%.
România și Ungaria s-au menținut pe poziție sub o avalanșă de probleme economice, transmite Bloomberg. România, în mod surprizător, Ungaria după cum era prognozat.
Cehia, care și-a raportat datele privind PIB-ul la sfârșitul lui iulie, a evitat și ea în mod neașteptat o contracție trimestrială. Creșterea anuală a fost de 3,6% și cea trimestrială de 0,2%.
Economia Poloniei s-a contractat însă peste așteptări în trimestrul doi. PIB-ul polonez a scăzut cu 2,3% în aprilie-iunie, ceea ce crește probabilitatea unei recesiuni tehnice.
Totuși, toți indicatorii arată că Europa de Est derapează spre o recesiune semestrul al doilea, din cauza războiului Rusiei și a creșterii prețurilor.
Cea mai ridicată inflație din ultimele decenii forțează băncile centrale să micșoreze cererea prin creșterea costului creditării.
Iar criza energetică provocată de livrările rusești impredictibile a facut ca prețurile la utilități să explodeze.
Peste toate aceste probleme, vara a adus cu ea o seceta gravă, care va lovi probabil agricultura întregii regiuni.
De la zi la zi, prețurile europene la electricitate stabilesc noi recorduri, iar ratele dobânzii au crescut de la aproape zero la cel mai înalt nivel de după criza economică globală, o situație care scade cererea pentru orice, de la case și până la tehnologie sau vacanțe.
Foto: Shutterstock