Confidenţialitate

Blocaj în Guvern pe tema reformei pensiilor speciale. Dacă România nu face modificările recomandate de Banca Mondială riscă să piardă bani europeni

Reprezentanții Băncii Mondiale discută cu premierul și cu ministrul Muncii raportul final asupra noii Legi a pensiilor speciale. Raportul atrage atenția că solicitările Comisiei Europene nu sunt respectate în proiect. De această lege este condiționată tranșa a treia din PNRR.

Întrebat dacă în cazul unui eșec ministrul Muncii va fi îndepărtat din Guvern, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat că și alți miniștri au responsabilități. Până în martie-aprilie ar urma să treacă de Parlament.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banca Mondială, care oferă consultanță autorităților române, a cerut ca pensiile militarilor și polițiștilor să fie de cel mult 45% din salariul ultimelor 12 luni înainte de pensionare sau de 65% din venitul mediu din întreaga carieră, declară surse politice pentru ziarul „Libertatea”.

Polițiștii și magistrații nu sunt de acord cu aceste reduceri. Dacă România nu face aceste modificări, riscă să piardă banii europeni, reforma pensiilor special fiind parte a PNRR.

Cum prevede proiectul întocmit de guvern, judecătorii și procurorii se pot retrage din activitate după 25 de ani de magistratură și cu o pensie echivalentă a 80% din media veniturilor brute pe 12 luni consecutive. Baza de calcul este formată din salariile brute plus sporuri.

Ultima variantă venită de la Banca Mondială, care acordă consultanță României pentru realizarea proiectului, prevede, pentru calcularea pensiilor militarilor și polițiștilor, următoarea formulă de calcul: 45% din ultimele 12 luni sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră, declară surse politice pentru „Libertatea”. Formula este criticată de polițiști și militari.

Între observațiile prezentate de reprezentanții Băncii Mondiale: faptul că pentru unele categorii noul proiect păstrează pensiile speciale, cu denumirea „pensii de serviciu”, pentru aproximativ 150.000 de pensionari din MAI, MApN, SRI, STS, SPP, SIE.

Banca Mondială a cerut pensie în funcție de contribuții pentru toate categoriile și eliminarea categoriilor speciale pentru cei care au deținut funcții de conducere în magistratură și care se pot pensiona foarte devreme, imediat după încheierea mandatelor, cum prevede proiectul pregătit de guvernanți.

Proiectul care ar trebuit să reformeze pensiile special este coordonat de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Trebuie găsite soluții și pentru militari, procurori și judecători

Acestea nu au fost identificate, deocamdată, de PSD, mai spun sursele citate, o misiune considerată imposibilă câtă vreme Curtea Constituțională a stabilit că tăierea pensiilor speciale ale magistraților nu se poate face.

În plus, potrivit surselor din PSD citate de jurnaliști,  ministrul Predoiu nu a fost de acord să „se umble la pensiile magistraților”, notează „Libertatea”.

Următoarea cerere de plată pe care România o va face în cadrul PNRR ar urma să fie făcută în primăvară. Obținerea tranșei de bani este condiționată, între altele, de proiectul legii pensiilor speciale.

Surse politice mai arată că Marcel Ciolacu nu ar fi interesat să preia o guvernare care să se confrunte cu blocarea tranșei a treia din PNRR, cea care se acordă dacă România respectă cerințele în privința pensiilor speciale.

Proiectul ar urma să fie votat, mai întâi, de Senat, apoi va merge la Camera deputaților.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Inflația în România a scăzut cu peste un procent în prima lună din 2023