Rejuvenarea presupune ansamblul de intervenţii chirurgicale şi nechirurgicale adresate proceselor responsabile de îmbătrânire.
Segmentul de maxim interes al acestor proceduri este faţa. În urma unei evaluări amănunţite chirurgul va stabili zonele prioritare, cele care vor aduce după efectuarea intervenţiilor cel mai mare impact pozitiv.
Medicul Iris Popa, chirurg chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă ne oferă mai multe informații despre rejuvenarea facială.
“În decursul procesului de îmbătrânire se asociază modificări atât la nivelul pielii, cât şi al structurilor profunde musculare, ligamentare şi chiar osoase.
Deşi prin apelarea la metode neinvazive efectul trecerii timpului poate fi estompat, există totuşi numeroase cazuri în care rezultate cu adevărat satisfăcătoare din punct de vedere estetic se pot obţine doar prin intervenţii chirurgicale. Cea mai frecventă dintre acestea este blefaroplastia.
Ea reprezintă îndepărtarea excesului de piele, şi după caz, repoziţionarea structurilor musculo-ligamentare la nivelul pleoapelor superioare şi inferioare. Este o intervenţie care se realizează cu anestezie locală asociată cu sedare intravenoasă sau în unele cazuri cu anestezie generală, în cele mai multe cazuri fiind necesară o spitalizare de doar câteva ore.
Firele de sutură se îndepărtează la 5-7 zile. Perioada de recuperare este rapidă, dar pot apărea edeme ale ochilor sau echimoze. Alte exemple de intervenţii chirurgicale frecvente sunt cea de lifting facial fie el minim sau extins şi liftingul sprâncenelor.”
„Fiecare dintre aceste aceste intervenţii se realizează după indicaţii precis stabilite, doar în urma unor investigaţii amănunţite ce ajută la reducerea riscurilor. Trebuie avut în vedere faptul că indiferent de tipul tratamentului chirurgical aplicat, acesta poate fi însoţit de complicaţii ce depind de amploarea intervenţiei şi starea generală şi locală a pacienţilor”, spune Dr. Iris Popa.