Precizări de la Biserica Ortodoxă legate de alegerile din acest an.
În situații excepționale, preoții și diaconii pot candida, însă doar ca independenți și doar pentru funcții de consilieri locali sau județeni.
Pe perioada campaniei, vor fi suspendați – deci nu vor avea voie să slujească.
Din dorința, cităm, de a face cât mai clară atitudinea preoților față de alegerile din acest an, Biserica Ortodoxă menționează că aceștia trebuie să fie neutri în perioada campaniilor electorale.
Preoților le este interzis să fie membri ai unui partid politic, sa candideze la alegeri, sau să ocupe functii de demnitar/inalt functionar public la nivel central sau local”.
Există însă unele excepții.
Cei care care au obținut aprobarea bisericeasca de a candida pentru a deveni membri in consiliul local sau consiliul judetean vor fi suspendati de la slujirea liturgica pe intreaga perioada a campaniei electorale.
În plus, trebuie să adopte un comportament adecvat și să nu folosească in scopuri electorale lacasurile de cult.
Presa a prezentat însă, în 2014, cazul părintelui Sebastian, de la mănăstirea Țeghea din Satu-Mare, care îi sfătuia pe enoriași cu cine să voteze la alegerile prezidențial din noiembrie.
”Să fim uniți și să votăm cu cei care sunt ortodocși, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească”, le transmite părintele celor prezenți la slujbă, cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014.
În încheierea comunicatului, Biserica Ortodoxă îi îndeamna pe toti cetatenii sa-i aleaga pe acei candidati care arata credinta in Dumnezeu si responsabilitate fata de comunitate și care apara si sustin demnitatea vietii umane și a familiei traditionale.