Biserica de lemn din satul Urși, județul Vîlcea, este marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu, acordate, în fiecare an, de Comisia Europeană.
Proiectul de restaurare a bisericii a câștigat și Premiul Publicului, fiind votat de peste 7.000 de europeni.
Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea a fost construită între 1757 și 1784. De-a lungul timpului, a supraviețuit unui incendiu,dar după construirea unei noi biserici în sat, a fost abandonată.
În 2007, frescele pictate în tradiția post-bizantină erau degradate, biserica era aproape fără fundație și risca să se prăbușească. În 2009, Fundația Pro Patrimonio a inclus-o într-un program pentru salvarea bisericilor de lemn din România și așa au început lucrările de restaurare care s-au încheiat abia anul trecut.
Nu a fost deloc ușor își amintește Mihaela Arsene, arhitect implicat în restaurarea bisericii:
“Ăla mi s-a părut mie momentul istoric, în care și-a băgat cricul între lemnele care nu mai fuseseră mișcate de 200 de ani și în momentul în care s-a auzit, una dintre voluntare a zis <Se dărâmă> și s-a auzit scrâșnetul, scârțâitul lemnului care se desface.”
Juriul a apreciat calitatea restaurării, dar și implicarea comunității în acest proiect:
“Am zis să vin și eu ca voluntar, pentru două săptămâni și am rămas, asta a fost în 2015, și din 2015 am venit până anul trecut, în 2020“, a povestit unul dintre voluntari.
Proiectul de restaurare și conservare a Bisericii de lemn din Urși a fost recompensat cu 10 mii de euro, alături de alte 3 proiecte din Danemarca, Cipru și Italia.
Foto Facebbok/ Comisia Europeană în România