- Liderii PNL se întrunesc astăzi în ședința Biroului Permanent Național, de la ora 11, pentru a decide principalii candidați la alegerile locale: primarii municipiilor reședință de județ și președinții Consiliilor Județene.
Pentru a-și maximiza șansele de câștig, liberalii au apelat inclusiv la strategia cooptării de traseiști: foști membri PSD sau ALDE care să candideze pe listele PNL.
Poate cea mai controversată și criticată achiziție făcută de liberali este primarul Iașilor, Mihai Chirica, cel care a câștigat alegerile locale din capitala Moldovei în 2016 din partea PSD.
El a demisionat însă din partid imediat după adoptarea de către Guvernul Grindeanu, controlat de Liviu Dragnea, a OUG 13, ordonanța de urgență care a stat la originea amplelor proteste pe străzile tuturor marilor orașe din România.
Chirica a fost deja validat drept candidat al liberalilor de conducerea PNL Iași, lucru care a dus la demisia din partid a liderului organizației municipale, Marius Bodea.
Acesta a calificat candidatura lui Chirica drept un mare pas înapoi pentru PNL și o anomalie dezgustătoare.
Situația de la Iași nu este însă singulară, liberalii cooptând foști sau actuali primari PSD și ALDE din mai multe orașe din și comune din țară.
Racolările de foști social-democrați sau membri ALDE nu au loc doar la nivel local, ci și la centru.
Astfel, în ianuarie, PNL i-a primit pe toți cei cinci foști parlamentari Pro România care au votat învestirea Guvernului Orban. Dintre aceștia, doi (Damian Florea și Liviu Ioan Balint) au fost în trecut membri PSD.
Zilele trecute, nu mai puțin de șapte parlamentari ALDE, dintre care doi foști miniștri în guvernele controlate de Liviu Dragnea, și-au anunțat trecerea la PNL. Aceștia sunt senatorii Viorel Ilie (fost ministru pentru Relația cu Parlamentul), Marius Nicoară şi Ion Popa și deputații Toma Petcu (fost ministru al Energiei), Florică Calotă, Marius Surgent și Ion Tabugan.