Confidenţialitate

Biopsia, procedură extrem de utiă în practica medicală

Suntem obișnuiți cu multe analize cerute de către medici pentru diagnosticul diverselor afecțiuni, fie teste de sânge, fie radiografii, ecografii, electrocardiograme și alte investigații. Dar atunci când unui pacient i se recomandă efectuarea unei biopsii, situația se schimbă și uneori se îngrijorează mai mult decât trebuie.

Biopsia reprezintă prelevarea unei mici cantități de țesut de la nivelul unei zone din corp care pare a fi anormală, pentru a putea fi examinat îndeaproape. De regulă, este vorba despre o formațiune, o tumoră, iar examenul biopsic se realizează pentru a stabili dacă natura acesteia este canceroasă sau nu.

Frecvent se fac biopsii de sân, de piele, de prostată, col uterin, ficat sau rinichi. Se folosesc instrumente speciale, uneori sub ghidajul ecografiei sau tomografului, astfel încât prelevarea să se efectueze cu precizie. Este necesară anestezierea zonei studiate. Țesutul este apoi trimis la departamentul de anatomie patologică, unde un medic cercetează cu atenție la microscop forma și tipul celulelor și stabilește diagnosticul de certitudine, astfel încât se poate realiza ulterior un tratament complet și eficient.

Riscurile unei biopsii depind de organul corpului supus acestei proceduri și de tipul de biopsie efectuat. Pot fi sângerări sau infecția locului din care s-a prelevat țesutul. Apelați la cunoștințele medicului și lămuriți eventualele neclarități privind biopsia.

Este foarte important să știm că biopsia este extrem de utilă pentru a identifica la timp o leziune canceroasă. Amânarea acesteia poate conduce la o diagnosticare tardivă, când tratmentele existente momentan nu mai pot fi la fel de eficiente ca în stadiile inițiale.