Confidenţialitate

Biologul Răzvan Popescu Mirceni: „O parte din substanțele poluante de pe Nipru vor ajunge și în România, dar mult diluate. Coasta românească e ferită de curenții Dunării” | AUDIO

Distrugerea barajului de pe Nipru este considerat cel mai mare dezastru ecologic din Europa, după accidentul de la Cernobîl- spun specialiștii, dar și presa internațională. Imensul baraj din epoca sovietică, construit în sudul Ucrainei ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka, a fost aruncat în aer marți, eliberând un potop de apă în zona de război. Zeci de sate au fost deja inundate și peste 170.000 de oameni au primit ordin de evacuare. În total, 80 de localităţi sunt în zona critică.

În urma exploziei, 150 de tone de ulei industrial s-au revărsat în râu și au fost afectate facilități industriale și depozite de carburanți. Autoritățile ucrainene afirma ca între 600 și 800 de tone de petrol au fost eliberate în apă, scurgere care va fi în derivă pe râul Nipru și va ajunge în Marea Neagră.

Mai mulți biologi și reprezentanți ai unor ONG-uri din România spun că se așteaptă la un dezastru ecologic în Marea Neagră și că substanțe poluante pot ajunge curând în nordul litoralului românesc. Ministrul Mediului transmite că Marea Neagră este departe de poluarea de pe cursul fluviului Nipru şi este puţin probabil ca unda să ajungă în scurt timp sau în cantităţi semnificative în zona României.

Biologul Răzvan Popescu Mirceni, un specialist cu vechime în viața marină din Marea Neagră a explicat la Misiunea Verde că unda de poluare nu va crea prea mari probleme coastei românești a Mării Negre datorită unor curenți specifici Dunării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

 

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: