Bilanțul provizoriu al Ministerului de Interne arată că doar sâmbătă, 20.000 de pompieri, jandarmi și polițiști au acţionat pe tot parcursul zilei în 99 de localităţi din 19 judeţe, fiind salvate din situaţii de risc peste 760 de persoane.
Fenomenele meteorologice au afectat 255 de case, 632 de curţi, 95 de subsoluri/beciuri, 6 poduri/podeţe, 85 de anexe gospodăreşti, 4 operatori economici, 14 tronsoane de drum naţional şi 12 tronsoane de drum judeţean, 3 tronsoane de cale ferată şi 5 diguri.
O femeie de 81 de ani din Botosani a murit după ce acoperișul casei în care se infiltrase apa s-a prăbușit peste ea.
Sute de oameni au fost evacuați de autorități și au fost cazați în tabere de sinistrați sau la rude și prieteni. Au primit din fondul rezervelor de stat alimente, apă potabilă, saci de dormit, paturi și saltele. Persoanele evacuate vor rămâne cazate în spațiile autorităților publice locale până când va fi eliminat orice risc provocat de efectele fenomenelor meteorologice.
Ploile abundente de ieri au instituit cod roșu de inundații în 4 județe.
Hidrologii au emis sâmbătă mai multe avertizări de inundații, inclusiv cod roșu, valabile pe bazine hidrografice din circa două treimi de țară. Nouă judeţe se află sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente, în timp ce pentru 19 judeţe meteorologii au emis cod galben.
Circulatia feroviara afectata in mai multe judete
Apele au distrus un pod feroviar în județul Brașov, iar feroviară pe secţia de cale ferată 403 Braşov – Întorsura Buzăului este întreruptă pe raza localităţii Budila (judeţul Braşov).
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, s-a deplasat ieri după-amiaza în localitatea Budila, pentru a vedea la faţa locului situaţia creată de ruperea piciorului central al podului căii ferate Braşov – Întorsura Buzăului.
Ministrul a fost însoţit de directorul general al A.N. “Apele Române”, Victor Sandu, de directorul general adjunct al ANAR, Dorel – Marcel Dume, de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Braşov, Mihai Uţă, şi de prefectul judeţului Braşov, Marian Iulian Rasaliu.
Au mai fost afectate si circulatia feroviară în judeţul Vâlcea, din cauza aluviunilor pe secţia de cale ferată 205 Băbeni – Alunu și in judeţul Teleorman, pe magistrala 900 Timişoara – Bucureşti, la intrarea în staţia CF Roşiori Nord dinspre Craiova, a avut loc un eveniment feroviar: patru vagoane ale unui marfar care transporta deşeuri metalice au deraiat.
Apele au rupt un pod rutier care făcea legătura între localitățile Chiliile și Cănești, județul Buzău. 400 de persoane au fost izolate până când autoritățile locale au reușit să refacă drumul.
În județul Neamț inundațiile au făcut probleme mari, iar autoritățile continua sa fie in alerta. Zeci de hectare de teren agricol au fost inundate. In continuare un drum național blocat este blocat, duminica dimineata și încă nu a fost găsită persoana data dispărută in apropiere de Piatra Neamț