Se poate spune orice despre glumele lui Victor Ponta, se poate spune că sunt arogante, se poate spune că sunt nepotrivite, dar greu s-ar putea spune că Ponta nu face poante bune. Ultima pe care am auzit-o se referă la promisiunea USL, de a da guvernul PSD și președinția PNL, o promisiune zice Ponta îndeplinită.
Aflat în apropierea împlinirii a trei ani de mandat, premierul s-a grăbit să își facă un bilanț, unul în care a menționat 300 de kilometri de autostradă terminată, reducerea CAS-ului, întregirea salariilor bugetarilor, creșterea salariului minim dar și o creștere economică anuală din 2012 și până astăzi. Dacă ar fi să spunem lucrurile până la capăt, ar trebui să menționăm faptul că niciunul dintre cei 300 de kilometri de autostradă nu au fost demarați după 2012 ci înainte, că, de fapt, investițiile publice în general și în infrastructură în special au scăzut de la an la an, am mai putea comenta faptul că reducerea CAS-ului s-a făcut doar înainte de alegeri și doar după introducerea unor alte taxe precum cea pe infrastructură dar și după majorarea semnificativă a accizelor, iar creșterea economică, ei bine, dincolo de faptul că a rămas sub potențial, a avut mai multă legătură cu finalul crizei și cu relansarea finanțărilor private, decât cu măsurile economice ale guvernului.
Dar…ce-i al lui e pus deoparte… nu-l putem acuza pe Victor Ponta că s-a găsit să fie premier după ce se terminase criza, la fel cum nu putem băga mâna în foc de exemplu că, performanța guvernului Tăriceanu sau a guvernului Adrian Năstase n-ar fi avut legătură cu perioada economică.
Trei ani la Palatul Victoria reprezintă o perioadă lungă, să știți. Mihai Răzvan Ungureanu n-a numărat nici trei luni, Mugur Isărescu n-a depășit un an, cam tot atât și Theodor Stolojan, Petre Roman, Radu Vasile și Victor Ciorbea au fost premieri cam doi ani, Emil Boc a depășit trei ani și, de fapt, doar Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu au dus la capăt mandate de patru ani.
Așă că, vă place sau nu, Victor Ponta este mai degrabă printre cei longevivi.
Ceea ce vă cer astăzi, la România în Direct este să îi facem împreună bilanțul de trei ani al premierului Victor Ponta. Cu pasiune sau fără, ceea ce mă interesează este să îi reproșați lucruri concrete dacă aveți de reproșat, să spuneți dacă îl apreciați pentru care din fapte îl apreciați și, de ce nu, să îi faceți sugestii pentru restul de un an și jumătate de mandat.
De asemenea, aș vrea să puneți performanțele guvernării Ponta pe o scară a valorilor de la Palatul Victoria, indicând cel puțin un fost premier mai bun și cel puțin un premier mai slab, dacă există, în ambele cazuri, decât reușește să fie Victor Ponta.