O persoană din Galați a murit din cauza gripei.
Victima este o femeie în vârstă de 58 ani, care suferea de boli cronice și nu era vaccinată antigripal.
Pacienta a ajuns la spital în stare foarte gravă și nu a mai putut fi salvată, relatează Emanuela Turcu, corespondent Europa FM.
Este al patrulea deces provocat de gripă în această iarnă, la Galați, și al 11-lea caz de boală înregistrat până acum.
Numărul total al deceselor ajunge astfel la 68. Medicii recomandă vaccinarea antigripală ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenire.
Ministrul Sănătăţii a declarat, miercuri, epidemie de gripă în România.
“Este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie. „Nu este cazul să ne panicăm!”, a adăugat Sorina Pintea.
Ministerul a transmis recomandări suplimentare spitalelor, dar și populației.
„Au mai fost transmise recomandări suplimentare – limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgență a stocurilor cu antiseptice și dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii și suprafețelor”, a precizat Sorina Pintea.
„Diferența față de săptămânile anterioare, constă în faptul că toate măsurile pe care le-am anunțat încă de la începutul sezonului de viroze trebuie să fie și aplicate” – Sorina Pintea.
„Foarte importante sunt măsurile de igienă personală și vaccinarea antigripală” – Profesor Adrian Streinu Cercel.
Virusul AH1N1 este responsabil de majoritatea cazurilor de gripă.
„Deși aseară aveam o parte din datele pe care direcțiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecuvită epidemică. Vorbim de o evoluție epidemică a gripei. S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică”, a declarat ministrul Sorina Pintea.
Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate, până marţi, cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.
“Carantina este pentru situații neobișnuite. în ce privește gripa, evoluția acesteia era de așteptat. Așa se întâmplă de obicei. Carantina înseamnă să închidem ușa și să nu mai plece nimeni acasă. Noi vorbim de limitarea accesului în spitale”, a concluzionat ministrul.
Specialiştii estimează că această circulaţie intensă a virusului se va menţine inclusiv în luna februarie. Cazurile de gripă vor continua până în luna mai. Când va scădea numărul de îmbolnăviri vom constata încetarea epidemiei. Particular pentru acest sezon este că gripa a venit mai devreme decât în anii precedenți.