Tot mai multe țări sunt afectate de atacul cibernetic de vineri – se crede acum că 150 de state și peste 200.000 de calculatoare au fost țintite, spune șeful Europol, instituție ce reprezintă practic poliția UE.
Virusul, pur și simplu bloca accesul utilizatorilor la calculatoare și cerea în schimb recompensă în bani, moneda virtuală Bitcoin, exhivalentul a 300 de dolari americani.
Abia mâine dimineață se va putea face o evaluare globală a calculatoarelor afectate, pentru că luni vor fi deschise computerele instituțiilor și companiilor din întreaga lume. Europol, instituția care reprezintă poliția UE, promite că hackerii vor fi prinși, dar experții se tem că un nou atac cibernetic major s-ar putea produce în curând.
Un expert în securitate cibernetică a descoperit accidental cheia opririi răspândirii virusului de tip vierme.
Specialistul, care a transmis un mesaj sub numele @MalwareTechBlog susține că înregistrarea unui domeniu cu unul dintre numele de domenii folosite de virus, oprește răspândirea acestuia.
„Practic atacatorii s-au bazat pe folosirea unui domeniu de internet al cărui nume nu era înregistrat, înregistrând această denumire am oprit răspândirea virusului„, a spus specialistul, potrivit unui mesaj citat de AFP.
Atacul WannaCry
În România, 4 instituții au fost afectate până acum, dar numărul ar putea crește mâine dimineață, când se deschid calculatoarele din instituții publice și private.
În Rusia, aproximativ 1.000 de computere aparţinând Ministerului de Interne, afectate în atacul virusului WannaCry. Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, ar fi fost și ea ținta atacurilor, dar specialiștii săi au anunțat că sistemele de securitate au respins mesajele periculoase. Un purtător de cuvânt al Megafon, a doua mare companie de telefonie mobilă din Rusia, a confirmat că au fost infectate unele computere ale companiei.
Transportatorul internațional FedEx este una dintre cele mai mari corporații care au anunțat infectarea unor computere cu virusul WannaCry.
Serviciul Naţional de Asistenţă Medicală din Marea Britanie, NHS, a suferit un atac informatic de proporţii, ce a perturbat activitatea spitalelor în toată Anglia, relatează Reuters. 16 spitale au fost victime ale atacului informatic fără precedent în ţară. Din cauza blocării sistemelor, numeroase spitale au fost nevoite să trimită pacienţii, unii în stare gravă, către alte unităţi.
Telecom Portugalia a fost vizată vineri de un atac informatic, dar serviciile sale nu au fost afectate, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei citată de Reuters.
În Spania, Guvernul a anunţat vineri că un număr mare de companii au fost atacate de hackeri care au infectat computerele cu programe de tip „ransomware”.
În Suedia, primarul unui oraş aflat la 400 de kilometri nord de Stockholm a anunţat că sistemele din Primărie sunt blocate de virus.