Mii de persoane au fost salvate de la înec, pe litoral, în acest sezon estival. Cele mai multe intervenții ale salvamarilor și pompierilor aflați în punctele de prima ajutor au fost în sudul litoralului, conform unui bilanț al ISU Dobrogea. Din păcate, 20 de persoane nu au mai putut fi salvate. 16 au murit înecate în mare, 4 în Dunare.
Peste 250 de pompieri au acționat zilnic în punctele de prim ajutor de pe plajele litoralului alături de salvamari.
Misiunea de supraveghere a turiștilor a fost parcă mai solicitantă în această vară. Aproape 2.500 de persoane au fost asistate medical, spune Oana Manoilă purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
Zeci de turiști înecați au fost readuși la viață după resuscitare:
„Colegii noștri au extras din mediul acvatic 31 de persoane. Din păcate 20 de persoane și-au pierdut viața”.
Sute de turiști, salvați în ultima clipă, au fost internați în spital la Constanța și Mangalia. Cele mai multe intervenții au fost pe plajele din Costinești, Eforie Nord, Vama Veche, Saturn.
A fost un sezon cu multe intervenții dramatice, declară șeful salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș. Și pentru prima dată, spune el, salvamarii au realizat că nu merită să își pună viața în pericol:
„După ce s-a înecat unul dintre salvamari, salvamarii au prins frică și au intrat în criză. Pur și simplu nu mai aveau curaj să intre în mare. Valuri foarte mari, curenți foarte puternici și nu am cum să-i trimit la moarte sigură”.
Pentru sezonul estival 2023, salvamarul șef cere o mai bună colaborare cu SMURD-ul și cu forțele de ordine:
„Trebuie neapărat, pe SMURD, și medici. Și nu ultima problemă, reînființarea poliției plajelor. Noi salvamarii nu avem cum să dăm amenzi”.
O poliție a plajelor ar disciplina turiștii care ignoră constant avertismentele salvamarilor și se avântă în marea agitată, deși steagul roșu arborat pe plajă interzice scăldatul.