Confidenţialitate

Bilanț epidemic: Peste 300 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Grupul de Comunicare Strategică anunță că, prin structurile abilitate ale Ministerului de Interne, până în prezent, au fost întocmite 315 dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Fapta este prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 9.449 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 21.730.979 de lei.

Inițiator al proiectelor de lege care prevăd că deținuții condamnați la mai puțin de șapte ani pot executa pedepsele acasă, senatorul liberal Alina Gorghiu spune – la Europa FM – că de aceste prevederi ar putea și cei sancționați, în această perioadă – pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Guvernul tocmai a majorat, însă, pedepsele.

Pot fi condamnați până la 15 ani de închisoare pentru cei care, în plină epidemie de coronavirus, răspândesc boala cu bună știință sau prin nerespectarea regulilor de izolare și carantină, iar gestul lor duce cauza decese.

“Zădărnicirea combaterii bolilor este un exemplu care, în situația zilelor în care ne aflăm, ar putea să beneficieze de arest la domiciliu pentru că are o pedeapsă redusă. Această pedeapsă este prevăzută pentru infracțiuni ușoare (…) Infracțiunea standard se încadrează în limitele de 6 luni – 2 ani sau amendă. Această infracțiune standard se regăsește în mii de dosare făcute, în aceste săptămâni, în România”, ne-a declarat parlamentarul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alina Gorghiu în dialog cu Anca Grădinaru

Proiectele de lege adoptate de Senat, care trebuie însă aprobate și de Camera Deputaților, prevăd că ultimul cuvânt privind executarea pedepsei la domiciliu îl va avea un judecător.

În plus, Alina Gorghiu spune că relaxarea pedepsei se poate întâmpla numai dacă cei condamnați vor fi monitorizați cu brețări electronice.

Statul nu are, în prezent, asemenea dispozitive.

“Este o inițiativă legislativă care presupune elaborarea în timp a acestui sistem centralizat informatic de monitorizare electronică, care va avea rolul să implementeze supravegherea prin dispozitive electronice – acele brățări, dacă vreți să le spunem colocvial – a inculpaților sau a persoanelor inculpate în mai multe situații”, a explicat senatorul PNL.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul PNL a criticat inițiativa colegei sale de partid, Alina Gorghiu, prin care condamnările de până la 7 ani de închisoare ar putea fi executate la domiciliu.

“Este o aberaţie. E un proiect de lege care a fost iniţiat de un senator al nostru fără a avea acordul grupului parlamentar din Senat, dar mai ales fără a avea acordul conducerii PNL. PNL nu susţine acest proiect de lege, Guvernul pe care îl conduc este categoric împotriva acestui proiect de lege. Am dat mandat în camera decizională, Camera Deputaţilor, către grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect care este contrar liniei politice a PNL de alegerea mea ca preşedinte al PNL şi, de asemenea, în cazul în care va trece de Camera Deputaţilor, pentru că am văzut că la Senat au votat într-o veselie aproape toţi senatorii, îl vom ataca la CCR. Acest proiect este neavenit, este un proiect care nu are nimic de-a face cu politica penală a statului român în viziunea Guvernului pe care îl conduc, este un proiect care pare să ofere soluţii unor oameni certaţi cu legea şi nicidecum să ofere o soluţie pentru problemele existente la ora actuală în România”, a declarat Ludovic Orban.

Președintele Uniunii Salvați România crede că în actuala criză sanitar, gândul politicienilor nu ar trebui să fie la infractori.

“Discuția este care-i limita, adică ce înseamnă infracțiuni ușoare. Pentru că, dacă un om fură niște alimente ca să-și hrănească familia, poate primi o astfel de pedeapsă la domiciliu, pentru corectarea comportamentului. Dacă, însă, un alt om devalizează un o bancă și fură niște milioane nu-i chiar o idee bună să petreacă niște timp acasă, rămânând – mai mult sau mai puțin – cu fructele infracțiunii. În contextul actual, când România are experiența ultimilor ani de guvernare PSD, până nu demult, relaxarea [legislativă n.r] nu cred că este o prioritate și nu este un bun exemplu pentru ceea ce trebuie să se întâmple în România în perioada următoare”, a precizat Dan Barna la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 23.849 de persoane. Alte 106.463 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.