Preşedintele SUA a anunțat, într-o conferinţă de presă, că va fi sporită prezenţa militară în Polonia şi România, dată fiind actuala situaţie tensionată de la frontierele Ucrainei.
”Avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Joe Biden, întrebat despre eventuală invazie rusească.
Potrivit liderului de la Casa Albă, reacţiile vor fi diferite în funcţie de dimensiunile agresiunii asupra Ucrainei.
„Nu sunt atât de convins că [Rusia – n. red] ştie ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca …”, a opinat Joe Biden.
“Rusia va fi făcută responsabilă în cazul unei invazii”, a precizat președintele SUA.
La întâlnirea avută cu șeful diplomației americane, miercuri, preşedintele ucrainean a mulţumit Statelor Unite pentru ”ajutorul lor în aceste vremuri dificile”. Volodimir Zelenski l-a primit pe Antony Blinken la Kiev, în contextul temerilor că Rusia plănuiește o invazie în estul Ucrainei, scenariu respins de Kremlin.
Administraţia de la Washington a deblocat un ajutor suplimentar în domeniul securităţii, destinat Ucrainei, în valoare de 200 de milioane de dolari.
Anthony Blinken se va întâlni vineri, la Geneva, cu omologul rus, Serghei Lavrov.
În fața amenințării dinspre est, președintele francez a propus o reînarmare strategică colectivă a Europei, ca “putere a păcii și echilibrului”. Într-un discurs susținut la Strasbourg, Emmanuel Macron a declarat că Parisul este pregătit să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României.