Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune cronică frecventă, caracterizată prin creșterea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se întâmplă deoarece insulina, hormonul care permite folosirea glucozei de către celule, nu mai este în cantitate suficientă sau nu mai funcționează corect. Netrat, diabetul are consecințe importante asupra aparatului cardiovascular – apar hipertensiunea arterială, infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral. Alte complicații includ scăderea vederii, afectarea rinichilor sau apariția rănilor la nivelul membrelor inferioare, uneori fiind necesară amputația.
Un nou studiu condus la Universitatea de Medicină din Stanford demonstrează că beta carotenul, substanța care conferă culoarea fructelor și legumelor, poate scădea riscul apariției diabetului zaharat de tip de 2 la persoanele predispuse genetic la această boală.
Beta carotenul esteo formă precursoare a vitaminei A. Se găsește din abundeță în morcovi, dovleci, cartofi dulci sau spanac. Are efecte antioxidante, protejând celulele de factorii agresivi din mediu. Astfel, joacă un rol în prevenția cancerului de colon, cancerului de sân sau cel pulmonar. Ne protejează și împotriva bolilor respiratorii și de inimă și întărește sistemul imunitar. Un beneficiu major al consumului de alimente bogate în beta caroten este și îmbunătățirea vederii.