Confidenţialitate

Beneficiile consumului uneia dintre cele mai bune super-legume: morcovul! (P)

Despre morcovi se spune adesea că ajută la bronzarea pielii și că sunt buni pentru ochi, dar dincolo de aceste efecte, cei mai mulți oameni nu sunt conștienți de numeroasele beneficii pe care aceștia le aduc organismului.

Fierți la aburi, cruzi, gătiți, piure sau pur și simplu proaspeți și serviți ca gustare, morcovii fac parte din grupul de alimente cu “efecte promițătoare” în prevenirea unor tipuri de cancer, potrivit OMS în raportul său World Cancer Report 2014. Împreună cu spanacul și roșiile, legume care conțin și ele carotenoizi, au rolul de a preveni cancerul de sân.

Un alt raport al Universității din Newcastle (Marea Britanie) afirmă că, dacă este gătită întreagă și apoi tăiată, această legumă conține cu 25% mai mult falcarinol, un compus care protejează leguma de atacul ciupercilor și care acționează în organismul nostru pentru a proteja împotriva dezvoltării anumitor tipuri de tumori.

Este una dintre cele mai răspândite legume produse în lume. Asia este cel mai mare producător, urmată de Europa și SUA. Consumul său este în creștere în Europa. Aceasta este o veste bună, deoarece consumul regulat al acestei legume furnizează o cantitate semnificativă de vitamine (A, B, C și E), minerale și compuși antioxidanți, iar valoarea sa calorică este foarte scăzută (100 de grame sunt echivalente cu aproximativ 33 kcal).

Morcovii sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente și, din fericire, sunt consumați în mod regulat. Două dintre cele mai cunoscute proprietăți ale sale sunt întărirea pielii și îmbunătățirea sănătății ochilor. Dar, în afară de asta, are și alte avantaje care fac din această legumă una dintre cele mai bune din punct de vedere nutrițional.

  1. Învigorează mintea. Datorită conținutului ridicat de potasiu și fosfor, morcovii acționează pentru a regenera nervii, ceea ce îi face un aliment perfect pentru revigorarea minților obosite.
  2. Are proprietăți anticancerigene. Potrivit unui raport publicat de OMS în 2014, morcovii sunt unul dintre alimentele cu cele mai multe proprietăți anticancerigene. Acest lucru se datorează nivelului ridicat de carotenoizi, substanțe care îi conferă culoarea portocalie și previn apariția unor tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar și de sân.
  3. Stimulează pofta de mâncare. Consumul de morcovi este recomandat persoanelor care suferă de anorexie sau de alte tulburări alimentare.
  4. Întăresc părul și unghiile, deoarece morcovii sunt bogați în betacaroten, o substanță pe care organismul nostru o transformă în vitamina A.
  5. Previn îmbătrânirea. Morcovii conțin o cantitate mare de antioxidanți, care ajută la prevenirea apariției semnelor de îmbătrânire și contribuie la menținerea pielii ferme și fără riduri.
  6. Ameliorează afecțiunile respiratorii. Combinat cu suc de lămâie sau miere, va ameliora afecțiunile respiratorii ușoare, fără a fi nevoie să luați medicamente.
  7. Protejează inima. Consumul regulat de morcovi va menține, de asemenea, inima mai sănătoasă, deoarece menține arterele libere de apariția plăcilor care împiedică buna circulație a sângelui.
  8. Combat constipația. Ajută la combaterea constipației și a durerilor de stomac datorate intoxicației. Datorită conținutului său ridicat de fibre, crește cantitatea de materii fecale și previne constipația. De asemenea, calmează disconfortul gastric și excesul de aciditate datorat sărurilor minerale precum sodiu, clor, potasiu și vitaminele B. Din acest motiv, este foarte recomandat dacă suferiți de gastrită.
  9. Sunt diuretici. Fiind o legumă cu un conținut ridicat de apă, este diuretică și foarte benefică pentru acele persoane care au dificultăți în procesul de urinare.
  10. Are grijă de dinți și gingii dacă este consumat crud. Consumul de legume crude, cum ar fi morcovii, îmbunătățește fluxul sanguin oral și împiedică bacteriile să se lipească de dinți. În plus, fluorura, prezentă în alimente precum morcovii, spanacul și merele, este un mineral esențial pentru menținerea smalțului dentar în stare bună și pentru prevenirea cariilor dentare.
  11. Crește calitatea laptelui matern datorită beta-carotenului. Acest lucru face ca această legumă să fie ideală pentru femeile care alăptează.
  12. Îmbunătățește sănătatea ochilor. Morcovii nu numai că îmbunătățesc acuitatea vizuală, dar vitaminele lor ajută și la sănătatea ochilor noștri prin protejarea retinei și prevenirea apariției cataractei.

Foto: Armando Arauz /Unsplash