Confidenţialitate

Belgienii, încurajați să cheltuiască monedele din casă pentru că magazinele nu mai au mărunțiș pentru rest | AUDIO

Belgienii sunt îndemnați să își golească pușculițele, pentru că magazinele nu mai au mărunțiș ca să dea rest. Situația e des întâlnită și la noi. Se întâmplă ca o casiera să constate că nu are suficiente monede să ne dea restul când cumpărăm cu o bancnotă mare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Odată cu pandemia de COVID, oamenii au folosit mult mai puțin monedele de 5, 10 și 20 de eurocenți și le-au pus în pușculițe. Ele nu mai circulă, s-a creat o penurie, iar Trezoreria a lansat campania #spendyourchange pe rețelele de socializare. Belgienii sunt încurajați să înceapă să-și cheltuiască monedele ascunse, astfel încât să nu mai fie nevoie de producție nouă, scrie Euronews.

Prin repunerea în circulație a doar 2% din monedele neutilizate, statul belgian estimează că ar putea economisi peste 5 milioane de euro anual, în costuri de producție.

Și în România, o rețea de hypermarketuri are în prezent o campanie de strângere de mărunțiș. Aduci la casa de marcat 30 de lei în monede, îi transformi în bancnote și primești un voucher de 3 lei pentru cumpărături în magazin.

Oamenii uită de monede și pentru că tot mai mulți recurg la metode de plată digitale. Plata cu numerar este în special opțiunea celor cu vârsta de peste 55 de ani.

Austria și Germania au cea mai mare proporție de cetățeni care preferă sa achite cash – 45 și, respectiv 30%, arată un studiu al Băncii Centrale Europene. La polul opus, doar 7% dintre finlandezi preferă numerarul în locul tranzacțiilor cu cardul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 4,9%. România este pentru a cincea lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE | AUDIO