Odată cu creștere numărului de persoane vaccinate anti-COVID, medicii sunt convinși că va mai scădea presiunea din spitale. În prezent, situația este în continuare critică. La Institutul Marius Nasta din București, sunt în continuare tratați pacienți în paturi suplimentare, iar jumătate din secția de pneumologie este ocupată de pacienți care s-au vindecat de COVID, dar încă au nevoie de spitalizare – spune managerul Institutului, medicul pneumolog Beatrice Mahler.
„În secție avem în acest moment pacienți cu forme severe. 20 care ar putea fi trecuți la critici fără nicio problemă, cu afectare pulmonară peste 90%. Nu am văzut această afectare pulmonară în valul trei. În valul trei, pacienții aveau o afectare pulmonară undeva la 70% când erau considerați critici. În acest moment, pacienții chiar dacă ies din ATI, îi mutăm în secția de pneumologie sau în terapia respiratorie. Și fac suprainfecții pentru că plămânul devine un fel de fagure de miere, un fagure de miere care nu mai participă la respirație și unde infecțiile se pot dezvolta extrem de ușor”, a explicat Beatrice Mahler.
Medicul Beatrice Mahler atrage atenția că refuzul pacienților de a rămâne în spital aduce, de cele mai multe ori, decesul
„A fost un pacient care a venit la Marius Nasta și a fost nemulțumit pentru că nu am avut un pat pentru el în următoarele ore și a stat pe scaun cu o butelie de oxigen. Este adevărat, se întâmplă și, din păcate, se întâmplă zilnic și nu o dată pe zi. Și a cerut să meargă acasă. După câteva ore, pacientul a venit înapoi și a mai trăit o oră. Sigur, drama familiei nu poate fi exprimată în cuvinte, dar să nu credeți că este doar drama familiei, este și drama noastră”, a mai spus Beatrice Mahler.
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea