Primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană în România au fost identificate de specialiștii de la MedLife, în condițiile în care, tulpina britanică pare să fie deja dominantă pe teritoriul țării.
„Primul caz este o persoană de sex feminin, din Mun București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.
Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată”, a transmis, vineri, Institutul Național de Sănătate Publică.
Cel mai probabil va urma o nouă creștere a numărului de cazuri, inclusiv a celor provenind din alte tulpini, spun specialiștii.
Ce știm, însă, despre tulpina sud-africană? Medicul Beatrice Mahler, de la Institutul Marisu Nasta:
„Are un grad ridicat de contagiune, ea este comparată ca și nivel de contagiune cu tulpina britanică, nu sunt multe informații în acest sens, dar pentru noi, ceicare trăim în comunitate, regulile sunt aceleași, indiferent de tipurile de tulpină.”
Cat de mult ne ajută, însă, vaccinurile existente deja pe piață? Medicul Beatrice Mahler:
„Știm că Moderna a publicat că vaccinul este eficient împotriva ecestei tulpini, știm că și la Pfizer sunt date care arată eficiența împotriva acestei tulpini, iar AstraZeneca este eficient împotriva formelor severe de SARS-CoV-2, adică pacienții care sunt vaccinați cu AstraZeneca nu mai fac forme severe și nu ajung în secția de terapie intensivă.”