Relația noastră cu banii poate fi una de dragoste și prietenie. Și, ca orice relație, putem învăța din exemple, experiențele altora și chiar și din experiențele noastre.
Europa FM și BCR îți aduc câteva sfaturi de educație financiară, care vor ajuta pe cei tineri să vadă în altă lumină banii, finanțele și tot ce atrag ei în viața lor. Pentru că o conversație importantă este și despre bani.
Sfatul 1: Înțelege ce sunt banii
Banii. Greu de obținut, ușor de cheltuit. Sună cunoscut? Dar cum funcționează ei cu adevărat? Această întrebare poate deschide una dintre cele mai importante discuții în familie”, cea despre bani. Explică-i adolescentului tău de unde vin, cum se duc și cum îi putem gestiona inteligent. Regula 50-30-20 e aur curat: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% economii. Nu e doar despre ce cumpărăm, ci și despre ce păstrăm. Economisirea e un skill esențial. Cu cât află mai multe, cu atât va fi mai pregătit.
Sfatul 2: Cum să obții și să gestionezi banii de buzunar
Banii de buzunar sunt un prim pas către responsabilitatea financiară a tinerilor. Fie că vin din alocație, mici joburi de vară sau de la bunici, e important să-i gestioneze inteligent. Cea mai importantă discuție e și despre bani, așa că încurajează-ți adolescentul să pună deoparte și să-și stabilească priorități: cât cheltuie și cât păstrează. Răgazul de 24 de ore pentru orice cheltuială îl ajută să se gândească bine la ce își dorește. Acest exercițiu nu-l va transforma peste noapte într-un expert, dar îi oferă un avantaj pentru viitor. Când va deveni adult, va fi cu un pas înainte – mai pregătIt si mai responsabil.
Sfatul 3: Pușculiță vs. depozit
Adolescentul tău vrea să pună niște bani deoparte, ca să-și vadă planurile devenite realitate? E o ocazie excelentă să îi explici diferența între clasica pușculiță și un depozit bancar. Pușculița e la îndemână și îl ajută doar să strângă bani. Mai este și o ispită ușor de „atacat”, în timp ce un depozit bancar îi ține bugetul în siguranță și îi aduce și câștiguri din dobândă. Gândul că ar pierde dobânda îl va face să se gândească de două ori înainte de a cheltui.
Cea mai importantă discuție e și despre bani, așa că încurajează-l să vorbească cu tine, cu profesorii sau chiar cu prietenii despre economisire. Ideile share-uite îl pot ajuta să facă alegeri inteligente și să-și construiască viitorul.
Sfatul 4: Adolescent și antreprenor
Copilul tău adolescent visează încă de acum la propria afacere? La 14 ani, se poate pregăti pentru antreprenoriat. Sprijină-l să își aleagă domeniul preferat și să-și stabilească obiective clare.
Cea mai importantă discuție e și despre bani, pentru că un business începe cu finanțarea. Așa că implică-te în planul său și discutați împreună care i-ar putea fi opțiunile.
Caută-i mentori și indică-i 2-3 prieteni asociați. Puse împreună, resursele vor crește substanțial, inclusiv ideile sau banii de care ar putea dispune. Iar dacă ideea sa este chiar tare, ar putea face crowdfunding în comunitatea sa sau i-ar putea-o prezenta unui business angel.
Sfatul 5: Piedici în economisire
Copilul tău își dorește să economisească, dar nu știe exact ce îl încurcă? Să zicem că vede ceva ce-și dorește foarte tare. Nu-i spune NU din prima. Dar întreabă-l dacă merită cu adevărat cheltuiala. Încurajează-l să amâne decizia cu 24 de ore. Ziua următoare poate vede lucrurile altfel. Are și timp să se documenteze, poate găsește același lucru mai ieftin.
Apoi, există Factorul Latte. Expresia vine de la cafeaua zilnică, de specialitate, luată din oraș. Sunt acele mici cheltuieli zilnice care, adunate, chiar contează. 10 lei pe zi pe un suc? Într-un an sunt 3650 de lei. În patru ani, suma deja ajunge la 14.600 de lei. Cea mai importantă discuție e și despre bani. Sumele mici pot afecta planurile mari, așa că ajută-l să observe pe ce cheltuie.
Sfatul 6: Economii pentru Black Friday
Părinți, Black Friday e aproape, iar dorințele adolescentului tău sunt pe măsură – gadgeturi, haine de firmă și alte lucruri la modă. Poate fi o ocazie bună să-i vorbești copilului despre economii, fix în perioada când cheltuielile compulsive sunt cele mai tentante.
Cea mai importantă discuție e și despre bani, iar economisirea inteligentă începe cu 20% din banii de buzunar, puși deoparte. Nu e nevoie să cumpere tot ce își dorește dintr-o dată. Fiecare mică achiziție va avea mai multă valoare când vine din efortul său. În plus, această „victorie personală” îi dă un sentiment de încredere. Astfel, va învăța că deciziile inteligente sunt cele care contează pe termen lung.
Sfatul 7: Învață-l să exerseze cu sume mici
Ca părinte, poate i-ai oferit deja copilului tău sfaturi despre gestionarea banilor, inspirate din propria experiență. E firesc să învețe din reușitele și greșelile tale. Mai ales că cea mai importantă discuție e și despre bani. Dar nu uita că perspectivele financiare se schimbă și că fiecare copil va vea propriile sale nevoi și oportunități, când va deveni adult. Dacă tu ai considerat achiziția unui apartament o prioritate, el poate explora opțiuni diverse. Important e să nu transforme aceste experiențe în „idei fixe”. Lasă-l să testeze gestionarea banilor, chiar dacă e adolescent. Acum, se poate „juca” cu sume mici – alocația sau banii de buzunar. La maturitate, aceste experiențe, fie că vorbim despre eșecuri sau succese, îl vor ajuta să ia decizii în cunoștință de cauză.
Sfatul 8: De câte haine are nevoie?
Pentru adolescenți, hainele sunt esențiale în definirea imaginii și exprimarea personalității. Iar tu, ca părinte, știi că există riscul cumpărăturilor impulsive. De câte ori a descoperit adolescentul tău că are deja ceva asemănător acasă, după cumpărături?
Sugerează-i să-și consulte prietenii, poate chiar să se împrumute între ei, cu schimbul, sau să caute idei creative, pentru a combina hainele pe care le are deja în dulap. Regula celor 24 de ore poate ajuta și ea: spune-i să amâne achiziția măcar cu o zi. E posibil ca a doua zi să-și dea seama că nu are nevoie cu adevărat de ea. Cea mai importantă discuție e și despre bani, iar deciziile chibzuite îl vor proteja acum. Și îl vor face, în viitor, un adult mai responsabil.
Sfatul 9: Hobby, ca sursă de venit
În adolescență, pasiunile pot deveni mai mult decât hobby-uri – pot fi surse reale de venit. Poate copilul tău scrie, fotografiază, gătește sau este pasionat de gaming; fiecare activitate îi poate aduce extra-bani de buzunar.
Îi place să gătească? Poate încerca un vlog pentru tineri, cu rețete creative. Fotografii? Poate vinde, online, poze cu peisaje, animale de companie sau cadre inspirate din natură. Chiar și skill-urile în gaming pot fi transformate în tutoriale video! Astfel, își poate dezvolta creativitatea, dar și o abordare sănătoasă asupra banilor. Cea mai importantă discuție e și despre bani, așa că sugerează-i aceste oportunități mai puțin explorate, chiar de azi.