Confidenţialitate

BBC: Zeci de migranți, majoritatea din Sri Lanka, aflați în prezent pe o insulă din Oceanul Indian, ar urma să fie aduși în România. Reacția MAI | AUDIO

Zeci de migranți, majoritatea din Sri Lanka, aflați în prezent pe o insulă din Oceanul Indian ar urma să fie aduși în România. Potrivit BBC, aceștia vor fi găzduiți temporar într-un centru pentru migranți din țara noastră. Mutarea lor are loc în contextul în care insula deținută până acum de Marea Britanie va fi predată de Regatul Unit autorităților din Mauritius. În replică la materialul BBC, Ministerul Afacerilor Interne susține că nu a primit nicio solicitare pentru a permite intrarea în România a migranților de pe insula Diegp Garcia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian, au ajuns în 2021, zeci de familii, reprezentanții unui grup etnic din sudul Indiei și Sri Lanka. Ei au cerut azil, după ce barca lor a avut probleme și nu doresc să revină în țara natală pentru că, spun ei, acolo sunt persecutați. Trăiesc însă în condiții mizerabile într-o tabără improvizată pe această insulă, care va reveni în administrarea autorităților din Mauritius, după cum a decis Regatul Unit al Marii Britanii.

În cazul unora dintre ei, le-au fost aprobate cereri de protecție internațională și au ajuns în Rwanda. Pe insulă au mai rămas 56 de migranți și aceștia vor fi transferați temporar, pentru o perioadă de 6 luni, la un centru din România condus de Organizația Națiunilor Unite, scrie BBC. În această perioadă, guvernul britanic va căuta soluții pentru aceștia.

Multora le-au fost promise stimulente financiare pentru a se întoarce în Sri Lanka. Este vorba despre 3000 de lire sterline, asigurare medicală timp de 3 ani, cazare asigurată până la 3 ani, plus un loc de muncă sau oportunități de educație sau formare profesională. Cei mai mulți au respins însă acest ajutor și spun că nu doresc să revină în țara natală, deoarece acolo sunt persecutați.

De teamă că vor fi deportați, mulți dintre ei au recurs la sinucideri sau gesturi de automutilare.

Un bărbat aflat în prezent în Rwanda, căruia i s-a propus mutarea în România a spus că este o mare ușurare pentru el, iar altul a zis că este cea mai fericită zi din ultimii 3 ani.

Cei care vor refuza propunerile autorităților britanice vor rămâne până la urmă în Regatul Unit. Dar instanța trebuie să le aprobe întâi cererile de protecție internațională.

Reacția MAI

În replică la materialul BBC, Ministerul Afacerilor Interne susține că nu a primit nicio solicitare pentru a permite intrarea în România a migranților de pe insula Diegp Garcia. În țara noastră funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență, la Timișoara, unde migranții aflați în nevoie urgentă de protecție civilă potr sta maxim 6 luni de zile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Arad: Român condamnat la 20 de ani de închisoare pentru uciderea unui agent de securitate în 2008, adus în România. Bărbatul era dat în urmărire internațională | AUDIO