Pe 27 martie 1918, Basarabia s-a unit cu Regatul României.
Europa FM a căutat în arhive cum s-a desfăşurat şi ce scriau ziarele vremii despre marele eveniment la de Chişinău.
Actul istoric al proclamării unirii a fost semnat la Chişinău, în prezenţa primului ministru al României, Alexandru Marghiloman, ministrul de război, Constantin Hârjeu, ofiţeri superiori din Basarabia şi o suită de demniari din Chişinău.
În contextul prăbușirii Imperiului Ţarist, intelectualii şi aleşii vremii de la Chişinău au considerat că era momentul ca provincia să îşi recapete identitatea românească. Sfatul Ţării de la Chișinău a votat alipirea la Regat. Din cei 135 de deputați prezenți 86 au votat în favoarea unirii, 3 au votat împotrivă.
În presa vremii, au apărut numeroase articole care anunţau vestea mult aşteptată.
Cotidianul Evenimentul de Iaşi, Gazeta Poporului de la Sibiu, cotidianul Opinia, Telegraful Român sunt doar câteva dintre ziarele care scriau despre marele eveniment ce a avut loc la Chişinău.
“După două zile de deliberare Sfatul Ţărei a votat astăzi, cu 86 contra 3, unirea cu România. Primul Ministru şi Ministrul de război, însoţiţi de toţi ofiţerii superiori din Basarabia, şi urmaţi şi de demnitarii veniţi în Kişinău, au sosit la ora 7 seara la Sfatul Ţărei, spre a lua act de votul dat.
Şedinţa a fost emoţionantă. Un adevărat act istoric. Manifestaţii calde şi indescriptibile.
În mijlocul aclamaţiei vii s’a proclamat votul, iar primul ministru, luând act de acest vot, a fost obiectul unei călduroase manifestaţiuni.
Primul ministru a luat act în numele poporului român şi al M.S. Regelui Ferdinand de votul Sfatului. Numeroşi membri ai Sfatului şi militari aveau lacrimi în ochi.
În mijlocul aclamaţiunilor miniştii români, însoţiţi de miniştri basarabeni şi de înalţii demnitari au mers la Catedrală pentru a asista la Te Deum.
Pe străzi staţiona o lume imensă. Catedrala era tixită. Serviciul divin a fost oficiat la 8 ore de Arhimandritul Gurie.
După Te-Deum primul ministru şi ministrul de rezboiu au trecut trupele în revistă.
Astă seară are loc un banchet de 160 de tacâmuri.Plecarea primului ministru şi a suitei sale după miezul nopţei”, scria cotidianul “Opinia”, în ediţia specială din 28 martie 1918.
Cu această ocazie, Regele Ferdinand a trimis o telegramă către Ion Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării de la Chişinău şi Daniel Ciugureanu, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești:
“Cu o adâncă emoţiune şi cu inima plină de bucurie, am primit ştirea despre spontaneul act ce s’a săvârşit la Chişinău.
Sentimentul naţional ce se deştepta atât de puternic în timpul din urmă în inimele moldovenilor de dincolo de Prut, a primit prin votul înălţător al Sfatului Ţării, o solemnă afirmare; un vis frumos s’a înfăptuit.
Din suflet mulţumesc bunului Dumnezeu că mi-a dat în zile de restirşte, să văd după o sută de ani, pe fraţii basarabeni venind iarăşi la Patria mună.
Aduc prinosul meu de călduroase mulţumiri domniilor voastre şi Sfatului Ţării, ale cărei patriotice sforţări au fost încoronate de succes.
În aceste momente solemne şi înălţătoare pentru patria de aci înainte comună, vă trimit la toţi cetăţenii din noua Românie de peste Prut, regescul meu salut, înconjurându-vă cu aceiaşi inimoasă şi caldă iubire părintească. FERDINAND”
Tribuna, 30 martie 1918 despre unirea Basarabiei cu România
Evenimentul de Iaşi, 29 martie 1918 despre unirea Basarabiei cu România
Tribuna, 29 martie 1918 despre unirea Basarabiei cu România
Gazeta Poporului, 21 aprilie 1918 despre unirea Basarabiei cu România