Pandemia de COVID-19 a avut efecte devastatoare asupra economiilor din întreaga lume. Și România a avut de suferit, economia a scăzut masiv, iar mulți oameni s-au trezit că nu mai au locuri de muncă ori au fost trimiși în șomaj tehnic.
Astfel, 54 la sută dintre români spun că au acum un loc de muncă stabil, spre deosebire se situația de dinaintea pandemiei, când 64% susțin că aveau un loc de muncă stabil, arată Barometrul Europa FM.
5 la sută dintre români și-au schimbat locul de muncă în această perioadă.
În ceea ce privește motivul schimbării sau pierderii locului de muncă, aproape un sfert dintre cei chestionați spun că a fost alegerea lor. Pe locul al doilea se află restructurarea totală sau parțială cu 16 la sută. Urmează șomajul tehnic, cu 13 la sută, creșterea copilului cu 10 la sută, pensionarea cu 9,5 la sută, falimentul companiei cu 8 la sută și concedierea cu 7,8 la sută.
Aproape 56 la sută dintre români consideră că pandemia de Covid-19 a contribut în mare și foarte mare măsură la schimbarea ori pierderea locului de muncă pe care îl aveau la începutul anului.
Barometrul Europa FM mai arată că românii sunt în general încrezători că își vor păstra actualele locuri de muncă. Astfel, 77 la sută dintre cei care au acum un loc de muncă stabil nu se tem că își vor pierde joburile în următoarele luni sau în următorul an.
Sondajul a fost realizat de IMAS, la comanda Europa FM, în perioada 7 – 23 septembrie pe un eşantion de 1010 persoane şi are o marjă de eroare de 3,1%.