Criminalul de la Oneşti este recividist, având mai multe condamnări în trecut pentru pentru violență și furt calificat.
Bărbatul a sechestrat și ucis doi bărbați care renovau apartamentul din care familia sa fusese evacuată prin ordin judecătoresc.
În timpul operațiunii au fost date 6 apeluri la 112, dintre care jumătate au venit de la agresor, iar negocierea, eșuată în cele din urmă, a durat 5 ore.
Ancheta privind intervenția este în plină desfășurare: IGPR verifică modul în care au acționat polițiștii în acest caz.
Adjunctul Poliției Naționale, chestorul Florentin Brăcea, admite că s-au făcut greșeli:
„Vă asigur că cei care au greșit cu siguranță vor plăti, pentru că aici vorbim de pierderea a două vieți omenești.”
Agresorul, care a fost rănit de poliție după ce și-a atacat victimele, are 4 condamnări: cea mai veche în 1987, iar cea mai nouă înregistrată în 2010, în Italia, pentru că a condus beat.
Ministrul de Interne susține că polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale Bacău au avut în dotare toate echipamentele necesare oricărui tip de intervenție.
Lucian Bode face această declarație după ce, pe imaginile transmise de la momentul intervenției, nu se vede că polițiștii ar fi avut și alte arme în afară de pistoale și nici hamuri, corzi și alte echipamente pentru o eventuală descindere, prin coborâre, de pe acoperișul blocului în care s-a comis tragedia:
„Am văzut în spațiul public o afirmație incorectă, că structurile prezente la fața locului nu erau echipate corespunzător. Este fals că structurile chemate să intervină în momentul în care s-a dat ordinul să se intre în încăperea respectivă nu erau echipate.”
Pe de altă parte, ministrul de Interne a declarat că acerut șefilor Poliției să-i spună chiar miercuri care era planul B al intervenției la cazul soldat cu 2 morți, 2 muncitori înjunghiați de cel care inițial i-a sechestrat:
„Verificările noastre vizează cea de-a 3-a componentă, cea a analizei intervenției. Dacă au văzut că nu au dat rezultate aceste negocieri, poate că, așa cum corect sugerați, ar fi fost nevoie să treacă la o altă abordare.”