Confidenţialitate

Baraje și diguri provizorii instalate în Ungaria pentru a preveni inundațiile. Specialiștii au avertizat că nivelul Dunării va continua să crească în zilele următoare | AUDIO | VIDEO

Pentru a preveni inundațiile, în Ungaria, autoritățile au instalat deja baraje și diguri provizorii de-a lungul Dunării și a altor râuri. De altfel, din cauza riscului de revărsare a fluviului, în zonele limotrofe Dunării, a fost instituită starea de alertă. În alte țări din Europa Centrală și de Est, afectate deja de inundații, bilanțul victimelor a ajuns la 23 de morți. Din fericire, apele au început să se retragă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, a avertizat că se apropie „cea mai mare inundaţie din ultimul deceniu”, însă a liniștit populația și a spus că orașul e pregătit să facă față creșterii nivelului Dunării.

Imagini din Budapesta, Ungaria – 18 septembrie 2024

Pe o lungime de 544 de kilometri de-a lungul fluviului, au fost instalate baraje și diguri provizorii, iar insula Margareta din centrul Budapestei, înconjurată de Dunăre, a fost închisă.

Premierul ungar Viktor Orban, care a vizitat zonele unde se desfăşoară lucrări pentru prevenirea revărsării apelor a spus că inundaţiile ar putea dura până la opt zile.

Potrivit estimărilor făcute de specialiști, nivelul Dunării va continua să crească zilele următoare, însă va fi cu 40 de centimetri sub maximul istoric înregistrat în 2013, când au fost revărsări în mai multe zone.

Imagini din Budapesta, Ungaria – 18 septembrie 2024

 

Între timp, în alte țări europene, cum ar fi Cehia, Austria sau Polonia, apele au început să se retragă, iar oamenii curăță acum molozul din case și magazine.

În Cehia, a fost găsită o a patra victimă, iar opt persoane sunt în continuare date dispărute. Bilanțul total al victimelor a ajuns la 23 de morți, dintre care șapte sunt din România.

„Părinții mei mi-au povestit despre inundații similare în 1957, dar cantitatea de precipitații a fost mai mică atunci și nivelul apei cu jumătate de metru mai mic”, a povestit pentru DW locuitorul unui oraș din Austria, țară în care inundațiile au provocat cinci morți.

În Polonia, premierul Donald Tusk a anunțat alocarea un sfert de miliard de euro ajutoare pentru inundații. La invitația oficialului polonez, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va merge joi, 19 septembrie, la Wroclaw, în vestul vestul Poloniei,  pentru a discuta cu liderii ţărilor afectate de inundaţiile cauzate de furtuna Boris.

Sursa foto: Europa FM / Mihai Bucureșteanu

Sursa video: Europa FM / Mihai Bucureșteanu

Citește și: DSP: Apa distribuită în 9 localităţi din Galați, prin reţeaua comună, nu este potabilă. Oamenii sunt vaccinați împotriva hepatitei A | AUDIO