Confidenţialitate

Banii europeni vor putea fi folosiți pentru a combate sărăcia în rândul copiilor

O parte din cele peste 30 de miliarde de euro alocate României în Mecanismul pentru Redresare și Reziliență ar putea fi folosite pentru a îmbunătăți traiul copiilor din medii defavorizate, în condițiile în care rata de sărăcie, abandonul școlar și analfabetismul funcțional sunt la cote extrem de ridicate.

Peste un milion de copii (39%) sunt afectați de sărăcie în România, iar 700.000 dintre ei trăiesc în sărăcie extremă: nu au haine și încălțăminte, nu pot merge la grădiniță sau școală și abia au ce mâncă, potrivit datelor asociației Hope and Homes for Children.

Europarlamentarul român Dragoș Pâslaru este cel care a militat pentru includerea unui domeniu aparte, destinat copiilor și tinerilor, în Mecanismul pentru redresare și reziliență.

„Pentru România, mi se pare că are o semnificație extraordinară, pe de o parte pentru că ni se permite să rupem niște de cercuri vicioase legate de sărăcie, pe de altă parte, în ceea ce înseamnă tinerii, că putem găsi modalități prin care să evităm acest exod care se întâmplă mai ales în rândul tinerilor, care părăsesc țara.”

„România are o scădere demografică aproape îngrijorătoare: în fiecare an mai pierdem echivalentul unui oraș de dimensiune medie și cred că, pentru a ne putea asigura un viitor, să ne redresăm și să ne pregătim pentru crizele viitoare, este critic să ne uităm la noua generație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru primirea banilor, guvernul trebuie să depună Planul Național de Redresare și Reziliență la Comisia Europeană în vederea aprobării. Apoi, va primi o prefinanțare de 13%, echivalentul a 3,95 miliarde de euro din totalul de 30,5 mld. euro.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că, din această etapă, depinde de guvern ca procedurile să se desfășoare rapid, mai ales că există o limită de timp clară.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Toate proiectele trebuie depuse și trebuie să înceapă până la cel târziu 31 decembrie 2023. Toate investițiile trebuie să fie încheiate până la 31 decembrie 2026. De aceea, este foarte important ca acum Guvernul României să adopte cât mai repede forma finală, pentru ca banii să meargă în investiții.”

Dacă e depășit termenul de finalizare a unui proiect, statul român e obligat să returneze banii primiți pentru el și să în finalizeze din fonduri proprii.

Mecanismul de Redresare și Reziliență prevede alocarea a 675 miliarde de euro către țările UE, pentru proiecte derulate în 6 domenii majore: mediu, digitalizare, competitivitate, coeziune socială, reziliența instituțiilor și tineret.