Fermierii ar putea să obţină finanţare europeană pentru a reduce emisiile de metan provenite de la efectivele de animale sau pentru a extinde agricultura ecologică, conform planurilor Comisiei Europene pentru a face agricultura mai curată.
Cu 400 de miliarde de euro alocate politicii agricole în viitorul buget comunitar, negociatorii UE dezbat intens dacă să cheltuiască 20% sau 30% din plăţile pentru fermieri pe programe de protejare a mediului.
Reforma Politicii Agricole Comune a făcut obiectul mai multor negocieri între miniştrii Agriculturii din statele membre. Discuțiile s-au concentrat pe „eco-schemele” propuse de Comisia Europeană prin care crescatorii de animale să primească bani dacă ajută la protejarea mediului.
Astfel, ar putea fi finațată folosirea aditivilor pentru furaje, cu scopul de a reduce nivelul de gaz metan emanat de animale şi stocarea carbonului în sol.
Asociaţia fermierilor europeni apreciază ideea dar ar vrea ca deținătorii de ferme să poată opta în timp ce un reprezentant al Biroulul European de Mediu a atras atenția că sugestia Executivului comunitar de a-i plăti pe fermieri va ajunge să fie percepută ca o subvenţie ascunsă pentru sectorul creşterii animalelor, intens poluator.
În prezent, sectorul agricol este responsabil de 10 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE iar Uniunea vrea ca pâna în 2050 agricultura să fie complet nepoluantă.
- Adriana Sârbu