Cea mai mare instituţie de credit din România, Banca Transilvania, a încheiat 2019 cu un profit net de 1,6 miliarde lei, în creştere cu 33%, în timp ce veniturile operaţionale s-au majorat cu 12,17%, la 4,03 miliarde lei, potrivit raportului financiar preliminar.
Conducerea Băncii Transilvania susține că vrea să crească rolul băncii în economie și ca va continua investițiile în tehnologie și inovație.
„Pentru BT, 2019 a fost un an bun, am crescut sustenabil, iar rezultatele demonstrează situaţia noastră financiară solidă. Ca lider de piaţă avem responsabilităţi pe masură faţă de România şi ştim că rolul nostru este esenţial pentru finanţarea economiei şi ambiţiilor românilor. Încercăm să facem mai mult decât banking, să inspirăm şi să motivăm oamenii, atenţi la preocupările acestora, fie că este vorba de colegi, clienţi sau parteneri ai băncii. În 2020 continuăm investiţiile în tehnologie şi inovatie pentru perfecţionarea serviciilor noastre pentru clienţi. Continuăm să creştem rolul nostru în economie, urmărim provocările pieţei, dar şi eventualele oportunităţi”, declară Horia Ciorcilă, presedintele Consiliului de Administraţie al Banca Transilvania.
Activele băncii totalizau 87,4 miliarde lei la finele lui 2019, în creştere cu 18%. La nivel de grup, activele totalizau 91,7 miliarde de lei, în timp ce creditele au crescut până la 40,3 miliarde de lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 77 miliarde de lei, din care 51,7 miliarde de lei depozite ale clienţilor persoane fizice şi 25,3 miliarde depozitele persoanelor juridice.
Tot la nivelul de grup, profitul net al Banca Transilvania a crescut cu 46,5%, la 1,8 miliarde lei, iar veniturile operaţionale se cifrau la 4,6 miliarde lei, cu 17% peste nivelul din 2018. Profitul operaţional a fost de 2,13 miliarde de lei.
Banca a propus acţionarilor distribuirea a 60% din profit sub formă de dividende. Taxa pe active impusă prin OUG 114/2018 a fost de 103,6 milioane de lei.