Este instrumentul folosit de BNR în lupta cu inflația – prin descurajarea consumului și a creditelor. Banca centrală acționează încă prudent – mai ales în contextul dezbaterilor privind deficitul bugetar, spune profesorul de economie – Cristian Păun.
Cristian Păun: „Și atât timp cât nu rezolvăm deficitul, presiunea pe inflație va rămâne una constant”
„Există o serie de măsuri la nivel guvernamental care amplifică acest deficit și dă fiori pentru final de an. Și atâta timp cât nu rezolvăm deficitul, presiunea pe inflație va rămâne una constantă și din păcate Banca Națională este nevoită să continue această politică prudențială pentru că în zona guvernamentală măsurile care ar putea să tempereze deficitul și implicit inflația trenează”, a spus Cristian Păun.
Așadar – dobânzile la creditele în lei nu vor scădea în perioada următoare
„Le spunem celor care au credite că nu Banca Națională este vinovată pentru această situație. Până la urmă nivelul mare al dobânzilor în piață pleacă de la nivelul inflației, atât timp cât inflația este mare chiar dacă ea se mai temperează tot rămâne una destul de consistentă. Atât timp cât inflația este mare, dobânda nu are cum să fie mică, nu are cum să fie sub această rată a inflației pentru că dacă s-ar întâmpla treaba aceasta sistemul bancar ar fi puternic zdruncinat, iar asta înseamnă o criză”, a mai spus Cristian Păun.
BNR se așteaptă ca inflația să mai scadă până la finalul anului. În luna mai – rata anuală a infației a fost de 10,6 la sută.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Topul celor mai căutate locuri de muncă în 2023 | AUDIO