Remiterile la nivel mondial vor scădea cu 142 miliarde de dolari în 2020, cea mai puternică reducere din istoria recentă, la 572 de miliarde de dolari, estimează Banca Mondială, pe fondul crizei coronavirusului, relatează Reuters.
Miercuri, Banca Mondială a declarat că scăderea de aproape 20% este urmarea reducerii salariilor și creșterii șomajului în lume.
„Remiterile sunt o sursă vitală de venit pentru țările în curs de dezvoltare. Recesiunea economică cauzată de COVID-19 are un efect grav asupra capacității de a trimite bani acasă”, a declarat David Malpass, președintele Grupului Băncii Mondiale.
În ultimii ani, sumele trimise de migranți au devenit o parte integrantă a finanțării guvernelor din economiile emergente, depășind ajutoarele oficiale cu un factor de trei de la mijlocul anilor 1990 și depășind, anul trecut, fluxurile de investiții străine directe, ca principală sursă de valute pentru țările cu venituri mici și medii.
Se estimează că aproximativ 1 miliard de migranți – aproximativ 270 de milioane de oameni care lucrează în afara țărilor de origine și 760 de milioane de migranți interni – ajută până la trei persoane să se hrănească, să se îmbrace și să se adăpostească, spune Dilip Ratha, autorul noului raport al Băncii Mondiale asupra impactului COVID-19 asupra remitențelor.
Acești lucrători tind să fie mai vulnerabili în timpul crizelor.
Fluxul de bani a fost afectat odată cu o creșterea abruptă a șomajului în Statele Unite și cu economiile statelor din Golf și a Rusiei lovite de prețurile petrolului.
Scăderea remiterile din acest an este cea mai mare de când Banca Mondială a început să înregistreze date, în 1980, a spus Ratha.
Sumele au atins 714 miliarde de dolari în 2019, dar se vor reduce la 572 de miliarde de dolari în acest an, a spus Banca Mondială.
Pentru țările cu venituri mici și medii, care cumulează cea mai mare parte a fluxurilor, remiterile ar scădea cu 19,7%, la 445 miliarde dolari în 2020, de la 554 miliarde dolari în 2019.
“Criza economică indusă de pandemie va reduce brusc veniturile migranților și capacitatea lor de a trimite bani acasă”, a spus Ratha.
Cel mai puternic lovite vor fi țări precum Tadjikistan și Nepal, unde remiterile reprezintă aproximativ 30% din PIB, a spus Ratha. Alte țări care se bazează pe remitențe sunt Filipine, Sudanul de Sud, Tonga și Haiti.
Ca bloc, Europa și Asia Centrală vor înregistra cea mai mare scădere, la aproximativ 28%, din cauza efectului combinat al pandemiei și scăderii prețurilor petrolului, a estimat Banca Mondială.