Confidenţialitate

Banca Mondială critică proiectul de reformă a pensiilor speciale adoptat de Senat | AUDIO

Potrivit experților internaționali, măsurile adoptate de coaliție sunt nesemnificative, iar efectul asupra cheltuielilor cu pensiile speciale este nesemnificativ. Raportul Băncii Mondiale referitor la pensiile speciale din România a ajuns aseară la București și este unul extrem de critic la adresa modificărilor adoptate de coaliția PSD, PNL, UDMR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu se reduc decât foarte puțin, neglijabil este exprimarea Băncii Mondiale, cheltuielile statului cu pensiile speciale.

Mai mult, recomandările făcute de instituție la finalul lunii februarie au fost transpuse în mod defectuos în legislație de coaliție.

Banca Mondială: Măsurile luate în privința pensiilor militare sunt și ele nesemnificative

În primul rând, arată Banca Mondială, impozitarea părții necontributive a pensiilor speciale nu va avea impact nici asupra echității, nici asupra cheltuielilor. Pragul peste care se impozitează pensia speciale este prea mare, iar reducerea cheltuielilor este de doar 0,003% din PIB.

De asemenea, măsurile luate în privința pensiilor militare sunt și ele nesemnificative: vor duce la o scădere a acestor pensii cu 2% în medie, dar impactul în PIB va rămâne tot la 0,6%.

Schimbarea modului de calcul a majorării pensiilor magistraților, în funcție de rata inflației, va avea efect limitat: cheltuielile vor scădea de la 0,1% în PIB la 0,08%.

Pentru interzicerea cumulării mai multor pensii speciale Banca Mondială nici măcar nu a putut calcula impactul. Și asta pentru că sunt extrem de puțin persoane care primesc mai multe pensii speciale în România.

Ministrul Muncii va merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru o discuție cu Comisia Europeană

Săptămâna viitoare, ministrul Muncii, Marius Budăi, va merge la Bruxelles pentru a discuta și cu Comisia Europeană pe marginea proiectului pensiilor speciale.

Actul normativ va intra apoi în dezbaterea Camerei Deputaților, care este forul decizional, după ce la finalul lunii martie a fost adoptat de Senat.

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR, de îndeplinirea căruia depinde tranșa trei de finanțare, în valoare de peste 3 miliarde de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Profituri de două ori mai mari față de anul 2022 pentru băncile mari din România | AUDIO