Banca Angliei estimează că economia Marii Britanii, a cincea economie a lumii, va crește în acest an cu cel mai redus ritm din 2009 până în prezent, din cauza Brexitului și a încetinirii economiei globale, transmite site-ul agenției de știri Reuters.
Estimarea de creștere economică este de 1,2% pentru acest an față de anul trecut, în scădere comparativ cu 1,7% cât a fost estimarea din noiembrie. Pentru 2020, creșterea economică a fost redusă la 1,5%, de la 1,7% în noiembrie, dar în 2021 creșterea va reveni puternică, la 1,9%.
În ciuda acestei situații, Banca Angliei va fi nevoită să majoreze rata de politică monetară, dacă va exista un acord privind Brexitul.
Instituția și-ar menține astfel strategia, în ciuda anunțului făcut de alte bănci centrale ale lumii, care plănuiesc să nu mai majoreze dobânzile de politică monetară, din cauza inflației care tinde să treacă peste ținta de 2%. Banca Angliei a păstrat, joi, dobânda cheie la 0,75%, exact cum se așteptau analiștii.
Mark Carney, Guvernatorul Băncii Angliei, a mai spus că ceața Brexitului provoacă tensiuni în economie și că riscul unei despărțiri abrupte și cu efecte negative de Uniunea Europeană este tot mai ridicat.
„Numărul de variante este aproape la fel de mare cât era în dimineața de după referendum”, a punctat Carney, într-o întâlnire cu presa de după ședința de politică monetară.
Guvernatorul Băncii Angliei a mai spus că nu totul va putea să fie pus la punct până la 29 martie, data de la care Marea Britanie nu va mai fi oficial membră a Uniunii Europene.