Forţele de securitate din capitala irakiană au tras focuri de armă în aer, joi, pentru a dispera protestatarii antigunernamentali care au sfidat restricţiile impuse de autorități, relatează BBC.
După două zile de confruntări pe străzile Bagdadului, soldate cu 8 morți, guvernul a decretat starea de asediu, o măsură excepțională, care interzice circulația mașinilor și adunările publice.
Accesul la reţelele sociale a fost limitat, în încercarea de a preveni viralizarea unor apeluri mobilizatoare.
Calmul relativ s-a instalat pe străzile din centru, unde cele câteva zeci de protestatari, care s-au adunat în ciuda interdicției, au fost împrăștiați de polițiști.
Demonstraţiile sunt rezultatul frustrărilor provocate de lipsa locurilor de muncă, serviciile publice precare şi corupţia endemică.
Mobilizarea a strâns laolaltă cetăţeni dezamăgiţi de guvern, fără ca vreo organizaţie, politică sau religioasă, să se declare la originea solicitărilor de proteste în online.
Cotidianul de orientare liberală Al-Bayina al-Jadida vorbeşte despre o mişcare ‘pentru prima oară sub niciun stindard, fără afiş şi fără sloganuri de partid’.
Temându-se de o escaladare a violenţelor, ONU a făcut apel la reţinere.
Profund afectat de numeroase conflicte în ultimele decenii, Irakul a ieşit la sfârşitul anului 2017 din războiul împotriva grupării jihadiste a Statului Islamic cu o economie vlăguită şi o rată a şomajului de 25% în rândul tinerilor.