Confidenţialitate

Bacteriile rezistente la antibiotice apar în urma auto-administrării acestor medicamente

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice doreşte să aducă în prim plan o problemă serioasă de sănătate: rezistența pe care o capătă bacteriile la medicamentele în care mod normal sunt sensibile – antibioticele. Aceste bacterii rezistente sunt un pericol pentru organismul nostru deoarece provoacă infecții foarte greu de tratat, prelungite, cu risc ridicat de deces și costuri mai mari pentru sistemul medical.

Care este cauza apariției acestor microorganisme periculoase? Rezistența la antibiotice apare atunci când luăm antibiotice în mod repetat, când nu este nevoie. Iar atunci când avem nevoie cu adevărat de aceste medicamente, ele nu își mai fac efectul. Trebuie să fim conștienți de riscurile auto-administrării antibioticelor, cauza rezistenței. Antibioticele se eliberează în farmacii numai pe baza rețetei de la medic.

În special în anotimpul rece, o răceala comună care nu necesită antibiotice, poate mima simptomele unei infecții bacteriene, mai severă. Doar medicul știe dacă este necesar să luați antibiotice. Acestea nu funcționează ca medicamente împotriva durerilor musculare, durerilor de cap sau febrei. Antibioticele sunt destinate tratării infecțiilor bacteriene. Nu încercați să cumpărați antibiotice fără rețetă, nu păstrați antibioticele de la o prescripție medicală din trecut pentru a le mai folosi în alte situații similare fără consult medical și nu oferiți antibiotice din tratamentul propriu altor persoane care nu au fost consultate de către un medic.

Auto-administrarea antibioticelor este o problemă care ne privește pe toți. Bacteriile rezistente sunt transmisibile. Cei care nu respectă regulile privind tratamentul cu antibiotice pot reprezenta sursa îmbolnăvirii noastre în viitor cu bacterii extrem de periculoase, uneori letale. Antibioticele nu reprezintă întotdeauna soluția. Apelați la medic!