Principalul producător de îngrășăminte pentru agricultură, Azomureș, îsi suspendă, temporar, producția de amoniac invocând scumpirea gazelor. Comisia Europeană a lansat o schemă de ajutor pentru industriile energo-intensive, așa cum este și producția de fertilizanți, dar încă în România această schemă nu se aplică.
Pe de altă parte, îngrășămintele se vând la prețuri scăzute iar în aceste condiții, producția nu mai poate fi continuată, spune purtătorul de cuvânt al companiei, Ovidiu Maior:
„Nu este sustenabilă din punct de vedere economic continuarea activității. Totuși, vom produce îngrășăminte din stocul de amoniac existent, cel mai probabil pe perioada lunii iulie, urmând să analizăm la fiecare moment evoluția la nivel internațional a acestor piețe. Fiecare țară încearcă să-și securizeze propriul consum pentru agricultura proprie, de aceea produsele din import sunt mai puțin accesibile iar în toamnă, când cererea va exploda pentru că va începe sezonul agricol de toamnă, cu siguranță va fi o perooadă foarte dificilă pentru a importa îngrășăminte.”
Compania susține că Executivul întârzie aplicarea unei scheme europene de ajutor în acest domeniu:
„Încă din primăvară, Comisia Europeană a lansat o schemă de ajutor pentru industriile energo-intensive, așa cum este și producția de fertilizanți, dar încă în România această schemă nu se aplică, deși în multe alte țări europene ea este aplicată. Un exemplu ar fi vecinii noștri din Bulgaria, care oferă industriilor energo-intensive un preț al gazului de 72 euro mW/h. Suntem în dialog în continuare cu autoritățile din România pentru a vedea în ce fază se află această discuție. Această schemă trebuie aplicată și pentru industria din România.”
Azomureș a mai suspendat producția de îngrășăminte în decembrie anul trecut și a reluat-o abia la finalul lunii aprilie, tot din cauza prețului la gaze. Combinatul are aproximativ 2.400 de angajați.
Sursa foto: Facebook / Azomureș