La 4 luni de când a fost oprită temporar producția de îngrășăminte, Azomureș a decis să repornească unele din instalații. Se estimează însă o producție limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree și Melamină în prima etapă, urmând ca producția de îngrășăminte complexe să înceapă în perioada următoare.
La începutul lunii aprilie, în încercarea de a preveni o criză alimentară, Comisia Europeană a stabilit un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esențiale pentru agricultură. Polonia și Germania au oferit deja ajutoare substanțiale producătorilor de îngrășăminte.
Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei și Agriculturii lucrează la un pachet de ajutor similar.
Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preț care duc la costuri ridicate pentru îngrășăminte, chiar și cu ajutorul Guvernului, a anunțat conducerea Azomures.
Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenții, combinatul va funcționa sub capacitatea normală de producție.
Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, trei sferturi din producție fiind destinată fermelor autohtone.
FOTO: Facebook / Azomureș