Confidenţialitate

Azi s-au împlinit 9 ani de când a apărut Fondul de Solidaritate ”pentru a ajuta țara să treacă mai ușor de criza economică”

Pe 18 iunie 2010, ministerul finanțelor de la București, condus la acea vreme de Sebastian Vlădescu, a cerut românilor să facă donații în așa numitul Fond de Solidaritate pentru a ajuta țara să treacă mai ușor de criza economică.

În contul deschis la Trezorerie ar fi urmat să își doneze salariile sau indemnizațiile miniștrii, parlamentarii, secretarii de stat, primarii sau șefii de consilii județene. Fondul fusese înființat de guvern cu o lună înainte, la câteva zile după ce președintele Traian Băsescu anunțase că bugetul țării e într-o stare atât de rea încât trebuie să taie salariile și pensiile.

În cele din urmă, au fost tăiate salariile bugetarilor cu 25%, iar de pensii Guvernul nu s-a mai atins pentru că s-a opus Curtea Constituțională. Drept urmare, a majorat peste noapte TVA-ul. Pe de altă parte, apelul guvernului al solidaritate nu a avut mare succes.

În 2010, în primul an de existență a Fondului, s-a adunat doar un milion de euro de la mai mulți demnitari și de la aproape 160 de persoane fizice. Adică nici măcar 5.000.000 de lei, în condițiile în care deficitul bugetar din acel an a fost de 33 de miliarde de lei. Anul următor, donațiile au scăzut considerabil și nu s-a mai auzit nimic de soarta acestui Fond de Solidaritate.