Confidenţialitate

O nouă ediție a Nopții Muzeelor

Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR).

În toată Europa vor fi deschise mii de muzee în noaptea de sâmbătă spre duminică. Fiecare muzeu are pregătit pentru publicul său un program diversificat, interesant, care aduce la un loc diferite arte și experiențe senzoriale.

Recomandări din câteva orașe participante la Noaptea Muzeelor 2019

BUCUREȘTI la Noaptea Muzeelor 2019

Noaptea Muzeelor se desfășoară în peste 60 de spații culturale din București.

Există o serie de spații nou intrate în circuitul Nopții Muzeelor, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Românești, Muzeul Tablourilor în Mișcare, oferit de Qreator, dar și Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Acesta va fi un muzeu itinerant, cu expuneri la Muzeul Național al Țăranului Român și Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, trecând pe la Muzeul Național “George Enescu” și Muzeul Colecțiilor de Artă, până la platoul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” și Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu. Tot în cadrul Nopții Muzeelor, clădirea Muzeului Național de Geologie va fi pusă în evidență cu ajutorul unui show de iluminat arhitectural.

Muzeul de Artă Recentă este la prima sa participare la Noaptea Muzeelor. Deschis în octombrie 2018, MARe a participat, totuși, la Noaptea Albă a Galeriilor în 2016 (cu expoziția MAMUCA, instalată chiar în șantierul de la acea dată al muzeului) și în 2017, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României.

2019 înseamnă anul în care, deschis fiind și funcțional la capacitate maximă, MARe apare în premieră pe harta Nopții Muzeelor și își va primi vizitatorii cu arhitectură, artă, muzică, poezie și proiecții.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor, ediția 2019, o serie de activități care includ expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum și alte surprize care vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii!

Programul special al Nopții Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă, 18 mai 2019, la ora 18:00 și se va termina la ora 24:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). În cadrul acestui eveniment, accesul publicului în expoziția permanentă a Muzeului va fi gratuit.

PITEȘTI la Noaptea Muzeelor 2019

Între 18:00 și 23:00, puteți să vizitați Memorialul Închisoarea Pitești pe timp de noapte, în cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor 2019.

Veți putea vizita fosta închisoare Pitești, unde veți descoperi povești cutremurătore despre cum au fost aruncați studenții după gratii de către regimul comunist, ce a însemnat Fenomenul Pitești pentru ei și cum le-a schimbat închisoarea viețile.

La orele 20 și 22 va începe proiecția filmului documentar ”Demascarea” (regia: Nicolae Mărgineanu) în curtea interioară a Memorialului, în aer liber.

Închisoarea Pitești este cunoscută pe plan mondial pentru desfășurarea în acest loc a Fenomenului Pitești, o formă de tortură fizică și psihică aplicată studenților între anii 1949 – 1951 de către autoritățile comuniste.

Accesul copiilor sub 12 ani nu este permis!. Intrarea este liberă și nu este nevoie de programare.

ALBA IULIA la Noaptea Muzeelor 2019

La Alba Iulia, Noaptea Muzeelor debutează cu o reprezentaţie a Gărzii Apulum, apoi vom avea parada de deschidere, iar de la ora 20,00 se va intra în muzeu, unde peste 40 de personaje istorice vor întâmpina vizitatorii.

Pentru prima dată la muzeul din Alba Iulia, cei care îi vor trece pragul sâmbătă seara vor putea face o călătorie muzicală în istorie, începând cu muzica barocă, ajungând în cea specifică perioadei interbelice şi, în final, urmărind un concert de jazz.

Şi în acest an vor fi organizate, pe Strada Muzeului, până după miezul nopţii, ateliere cu tematică antică – batere de monede, fierărie dacică, pielărie, prelucrare os, confecţionat podoabe.

În Noaptea Muzeelor vor fi deschise şi Museikon şi Principia.

BRAȘOV la Noaptea Muzeelor 2019

În premieră, Strada Sforii, una dintre cele mai înguste din Europa, a fost cuprinsă, anul acesta, în proiectul cultural Noaptea Muzeelor. Braşovenii şi turiştii sunt aşteptaţi sâmbătă, între orele 11.00-22.00 la Rope Street Muzeum Night – “un muzeu despre faţa nevăzută a Braşovului, care va descoperi clădirile pierdute din picturi şi va ilustra a doua cea mai mare dioramă despre centrul istoric al oraşului” – unde vor putea cumpăra suveniruri unice, simboluri ale istoriei braşovene.

În Noaptea Muzeelor 2019 nu ratați “Povestea Calculatorului” – la Muzeul Casa Mureşenilor, iar la Muzeul Civilizaţiei Urbane – “Oraşul familiar”, o expoziţie organizată în parteneriat cu Facultatea de Sociologie şi Comunicare din cadrul Universităţii Transilvania Braşov. De asemenea, Muzeul Casa Sfatului a pregătit pentru vizitatori expoziţiile “Braşov 1987” şi “Studio Dacia Felix” (între orele 16,00-00)

Pe lângă acestea, vizitatorii vor putea vedea gratuit expoziţiile permanente ale instituţiilor muzeale braşovene şi să asiste la o serie de evenimente. Între acestea se numără un concert de clavecin şi muzică de cameră, susţinut de studenţii Facultăţii de Muzică, între orele 20,00 – 23,00, la Muzeul Civilizaţiei Urbane din municipiul Braşov, ateliere de biochimie şi realitate augmentată şi concerte de muzică instrumentală, jazz şi folk – în curtea Muzeului Casa Mureşenilor (începând cu ora 19,00) ori ateliere de origami, scriere creativă, dans, muzică şi poezie – la Muzeul “Casa Ştefan Baciu” (de la ora 19,00).

Atmosfera serii va fi întregită de Asociaţia Cultour, care îi va readuce la viaţă, între orele 19,00 -22,00, în Piaţa Sfatului, pe Johannes Honterus, Maria Băiulescu şi Elena Mureşianu, personalităţi care au marcat istoria Braşovului.

HUNEDOARA la Noaptea Muzeelor 2019

Două spectacole de video-mapping, un recital Paula Seling şi o piesă de teatru interactiv, reprezintă doar câteva dintre momentele pregătite pentru Noaptea Muzeelor la Castelul Corvinilor din Hunedoara şi la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva.

Evenimentul de la Castelul Corvinilor va fi precedat de Festivalul Luminii, o manifestare organizată de Cercetaşii României care vor instala câteva sute de gulguţe în jurul şi în curtea exterioară a castelului. În paralel, între orele 15,00-21,00 vizitatorii pot asista la ateliere specifice cercetaşilor.

Noaptea Muzeelor la Castelul Corvinilor se va deschide cu un concert al solistei Paula Seling, urmat de mai multe sesiuni de proiecţii luminoase pe zidurile exterioare ale monumentului istoric. La ora 22,15 cerul va fi luminat de un foc de artificii.

ORADEA la Noaptea Muzeelor 2019

Oferta expoziţională a Muzeului Oraşului Oradea este una foarte bogată, cu 21 de expoziţii istorice, de pictură, sculptură sau ceramică. În Noaptea Muzeelor 2019 puteți descoperi vechile catacombe ale Cetăţii medievale, beciurile Lagărului comunist, cuptoarele vechi de 300 de ani sau puteți intra în atmosfera din tranşeele Primului Război Mondial.

Toate muzeele din oraş, precum şi Turnul Primăriei, catedrale şi sinagogi vor putea fi vizitate gratuit între orele 19,00 şi 1,00. Între atracţiile ediţiei se numără expoziţia “Capriciile modei”, cu piese şi accesorii vestimentare din anii 1850-1950, una cu obiecte de artă transformate din echipamente militare, una care prezintă obiecte afectate de incendiul de la Palatul Greco-Catolic, dar şi un muzeu nou, al Farmaciei, cu mobilier şi instrumente de secol XVIII, care va fi deschis în spaţiul din fostul Spital al Mizericordienilor unde a funcţionat 250 de ani.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a pregătit pentru publicul orădean trei expoziţii, două sunt premiere şi a treia intitulată “Remember”, cuprinde imagini din incendiul ce a mistuit Palatul Episcopal în 25 august 2018.

CONTANȚA la Noaptea Muzeelor 2019

O demonstraţie cu delfini care va dura 20 de minute, începând cu ora 21.00, va putea fi văzută gratis sâmbătă, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa, în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”. Secţia Acvariu va putea fi vizitată între orele 20.00 – 24.00, Secţia Delfinariu şi Mineralogie va avea o demonstraţie, de 20 de minute, începând cu ora 21.00, iar Secţia Planetariu va fi deschisă în intervalul orar 19.00 – 23.00, timp în care vor fi organizate cinci demonstraţii a câte 40 de minute fiecare. Accesul vizitatorilor în cadrul Secţiei Acvariu, la demonstraţia Secţiei Delfinariu şi Mineralogie, precum şi la Secţia Planetariu va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Muzeul de Artă Constanţa va fi deschis până la ora 24.00, începând cu ora 18.00. Accesul publicului va fi gratuit. În schimb, Muzeul de Sculptură “Ion Jalea” şi Muzeul “Dinu şi Sevasta Vintilă” – Topalu vor funcţiona conform programului obişnuit, între orele 10.00 – 18.00. Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa va fi deschis publicului în intervalul orar 18.00 – 24.00. De asemenea, Edificiul Roman cu Mozaic va putea fi vizitat în intervalul orar menţionat anterior. Cei care vor trece pragul muzeului vor putea admira, pe lângă expoziţia intitulată “Daci şi romani de 140 de ani în expoziţia Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa” şi expoziţia temporară “Motive ornamentale în documente brâncoveneşti”. Tot în incinta Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, vizitatorii vor putea asculta un microrecital de muzică clasică susţinut de elevi ai Colegiului de Artă “Regina Maria” din Constanţa. De asemenea, Complexul Muzeal Histria va putea fi vizitat în acelaşi interval orar, intrarea fiind gratuită.

SFÂNTU GHEORGHE la Noaptea Muzeelor 2019

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, care şi-au anunţat participarea la “Noaptea Muzeelor”, oferă publicului posibilitatea de a vizita gratuit expoziţiile de bază, dar şi de a participa la diverse ateliere de creaţie şi proiecţii de filme.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, aflat în subordinea Ministerului Culturii, prezintă expoziţia 3D “Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”, ce reuneşte vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexuri rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin, precum şi expoziţia tactilă “Atinge istoria – Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”.

Aceasta din urmă cuprinde machete tridimensionale şi replici ale unor exponate ale muzeului care pot fi atinse, iar informaţiile sunt transmise atât audio, cât şi prin limbaj Braille pentru persoanele nevăzătoare.

În cadrul evenimentului vor fi, de asemenea, prezentate expoziţia foto-documentară “Marile bătălii ale Primului Război Mondial din trecătorile Carpaţilor de Curbură – Teledetecţie şi arheologie aeriană”, un proiect realizat de Muzeul Carpaţilor Răsăriteni în cadrul Programului Naţional Centenarul Marii Uniri, şi filmului documentar “Tabla Buţii 1916″, realizat după o poveste adevărată din tranşeele Primului Război Mondial.

Pe toată durata manifestării, respectiv între orele 17,30-20,30, muzeografii vor organiza jocuri distractive, cum ar fi ţăruşul, moara/ţintarul, elasticul, coarda, petanque sau mollky.

Muzeul Cinegetic al Ţinutului Secuiesc, care participă pentru a patra oară la Noaptea Muzeelor, va fi deschis sâmbătă între orele 17-23, iar în program sunt cuprinse tururi ghidate, lecturarea de poveşti despre animalele sălbatice, recitaluri de chitară, prezentarea expoziţiei de fotografie a Clubului fotografic TransNatura al Asociaţiei Vadon, intitulată ‘Lumea vieţii sălbatice”, şi proiecţii de film despre natură.

BUZĂU la Noaptea Muzeelor 2019

Ambasadorul Mexicului în România, Jose Guillermo Ordorica Robles, este invitatul Muzeului Judeţean Buzău la ediţia din acest an a evenimentului cultural Noaptea Muzeelor, ocazie cu care acesta va prezenta publicului un obiect de mare interes pentru cultura şi tradiţia mexicană, un penacho prehispanic.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, ediţia din acest an se va desfăşura sub genericul “Escapada culturală nocturnă”.

GALAȚI la Noaptea Muzeelor 2019

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi va fi deschis între orele 18.00 – 02.00, intrarea fiind liberă. Vizitatorii pot redescoperi în Noaptea Muzeelor, următoarele expoziţii: “Pe culmile Carpaţilor”, “Cochilii, nestemate ale mării”, “Postapocaliptic – Cernobîl”, “Locuitori ai oceanelor” şi “Pasagerele de odinioară”. În premieră, la Secţia Acvariu, vizitatorii sunt aşteptaţi cu o nouă expoziţie temporară, intitulată “Miracolul migraţiei: scrumbia de Dunăre şi speciile înrudite din Marea Neagră”, dar şi cu expoziţiile permanente “Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării”, “Ihtiofauna recifelor de corali”, “Ihtiofauna dulcicolă tropicală” şi “Tentacule şi tentacule”.

Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 21.30 – 02.00, unde sunt pregătite toate instrumentele pentru observaţiile astronomice de noapte, dacă vremea va permite acest lucru. La Planetariul muzeului, vizitatorii sunt invitaţi să vizioneze proiecţiile multimedia “În căutarea altor lumi. Călătorie prin Sistemul Solar” şi “Incoming”, după următorul program: 20,00, 21,00, 22,00, 23,00, 00,00, 01,00. Tot în cadrul Observatorul Astronomic mai pot fi vizitate expoziţiile permanente “Descoperă singur Universul”, “Sistemul solar” şi fotoexpoziţia “O scurtă incursiune prin Univers”.

Muzeul de Istorie “Paul Păltănea” Galaţi invită vizitatorii la expoziţiile organizate la secţiile Lapidarium şi Casa Memorială “Costache Negri”. La Lapidarium pot fi vizitate expoziţiile: Repere arheologice la Dunărea de Jos; Ambient românesc-ambient european, a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea; Civilizaţia tradiţională din sudul Moldovei; 160 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859-2019). Istorie şi patrimoniu muzeistic; Repere istorice în filatelie (1862 – 1942). Casa Memorială “Costache Negri”, amenajată în fostul conac al familiei Negri, găzduieşte expoziţiile: Ambient românesc – ambient european: Conacul de la Mânjina; Un diplomat român la Constantinopol – Costache Negri. Muzeele pot fi vizitate în intervalul orar 18,00 – 00,00 (ultima intrare 23,30).

Lista completă a tuturor muzeelor și spațiilor participante la Noaptea Muzeelor este afișată pe site-ul www.noapteamuzeelor.org