Tema anului pentru Ziua Mondială a Radioului “Radioul ești tu” subliniază faptul că radioul există prin oameni și pentru oameni.
Radioul este considerat în continuare mediul cel mai dinamic și reactiv, iar prin angajarea sa și adaptarea la schimbările secolului al XXI-lea oferă noi modalități de a interacționa și de a participa la dialog, potrivit site-ului oficial dedicat zilei en.unesco.org.
Obiectivele Zilei Mondiale a Radioului sunt orientate spre conștientizarea marelui public și a mass-mediei asupra importanței radioului, spre încurajarea factorilor de decizie pentru facilitarea accesului la informații prin intermediul radio, spre creșterea și dezvoltarea rețelelor de transmisie și spre cooperarea internațională între radiodifuzori.
De la apariția sa, radioul a fascinat lumea și a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar și cultural-științific.
Până să ajungă la performanța din zilele noastre, mulți au fost cei care au scris câte o pagină în evoluția sa, de la cel considerat inventatorul său Nicola Tesla, apoi, primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio Reginald Fessenden, iar din 1900, mulți alții, ajungând în prezent o adevărată industrie de informație.
Ideea celebrării Zilei mondiale a radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio.
Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011.
La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată înființarea Zilei Mondiale a Radioului.